آیا بیماری فشارخون بالای من خوب خواهد شد؟
تا چه زمانی لازم است از داروهای ضدّ فشارخون استفاده کنم؟
چه کاری انجام بدهم تا داروی فشارخون را قطع کنم؟
این سوالات و ده ها سؤال مشابه را روزانه افراد با بیماری فشارخون می پرسند و تقریباً اغلب آنها نگران استفاده از دارو و بهبود بیماری فشارخون خود هستند. امّا آیا به راستی فشارخون بالا درمان قطعی دارد؟
فشارخون چیست؟
فشارخون در اصل نیرویی است که قلب برای جلو بردن خون در رگهای بدن به آن وارد میکند. در هر ضربان قلب، نیرویی از طرف عضلات قلب به خون وارد می شود و آن را با فشار به داخل شریان اصلی بدن یا آئورت وارد میکند. این فشار باعث میشود تا خون بتواند در اعضای مختلف بدن از جمله مغز، کلیهها، عروق دست و پا و احشای بدن جریان پیدا کند.
البتّه فشارخون یک قسمت دوّم هم دارد که به فشارخون پایین یا دیاستولی هم معروف است. این فشار در زمان استراحت قلب و از طرف عروق بدن به خون وارد میشود و بالا بودن آن به همان میزان فشارخون بالا یا سیستولی ارزش و اهمیّت دارد.
علت افزایش فشارخون
فشارخون طبیعی برای ادامه زندگی لازم و ضروری است. مشکلات زمانی ایجاد میشوند که فشارخون شروع به بالا رفتن میکند و از اعداد طبیعی بالاتر میرود. فشارخون می تواند به یکی از دلایل زیر افزایش پیدا نماید:
افزایش حجم خون
قدرت انقباضی زیاد قلب
کاهش انعطاف پذیری عروق بدن
سفت شدن و انقباض عروق محیطی
رسوب نمک و سدیم در جداره عروق
جذب بیش از حد نمک و آب از کلیه
حجم بالای عروق بدن ناشی از چاقی
برخی بیماریهای هورمونی
مصرف برخی از داروها
مصرف الکل بیش از حد
عدم وجود تحرک
و برخی از بیماریهای داخلی
همانطور که از لیست بالا مشاهده میکنید، عامل اصلی فشارخون بالا، در رعایت نکردن اصول بهداشتی و نداشتن یک سبک زندگی سالم است.
تا ۵۰ سال قبل بیشتر انسانها در اثر بیماریهای عفونی، سؤتغذیه، جنگ و بیماریهای مسری از بین میرفتند و میانگین عمر انسانها پایین بود. به همین دلیل بسیاری از بیماریها مانند دیابت، سرطانها و فشارخون فرصت بروز و ظهور نداشتند. با تغییرات در وضعیت اقتصادی و بهداشتی کشورها بسیاری از بیماریهای عفونی و مرگ و میر کودکان از بین رفت و سال به سال به میانگین عمر افراد اضافه شد. از سوی دیگر با پیشرفتهایی که در طول سالهای اخیر ایجاد شد، هم میزان فعالیت بدنی افراد کم شد و هم اینکه تغذیه افراد به سمت غذاهای پر کالری و فراوری شده رفت. به همین دلیل یکسری بیماریهای جدید که زمینه متابلیک دارند، شروع به افزایش کرد که فشارخون یکی از بزرگترین این نوع از بیماریهاست.
به همین دلیل شاید بتوان بیماریهایی مانند فشارخون بالا، دیابت، آرتروز و چاقی را روند طبیعی نوع زندگی دانست تا اینکه آنها را به عنوان یک بیماری مشخص و با عامل ایجاد کننده مشخص قلمداد کرد. بیماریهای متابلیک مانند فشارخون بالا و دیابت بجای اینکه یک علت شناخته شده و مشخص داشته باشند، در اثر ترکیبی از مسایل مانند زمینه ژنتیکی، نوع تغذیه، سبک زندگی، مصرف سیگار، استرسهای مختلف زندگی و شغلی ایجاد می شوند.
درمان فشارخون بالا
بطور طبیعی درمان اصلی هر بیماری از بین بردن عامل یا عوامل ایجاد کننده آن است. فشارخون برای اینکه ایجاد شود شاید به سالها و دهها سال زمان نیاز دارد. امروزه مشخص شده است که شرایط دوران جنینی، تغذیه و رشد در دوران کودکی، عادتهای تغذیهای در کودکی و نوجوانی، استرسهای مختلف خانوادگی، شغلی و تحصیلی همگی بر ایجاد فشارخون تأثیر دارند. به این موضوع باید اضافه وزن در سنین میانسالی و نداشتن تحرّک کافی را هم اضافه کرد. طبیعتاً درمان قطعی فشارخون عبارت است از برطرف کردن و از بین بردن این عوامل.
تغییر در سبک زندگی را باید مهمترین قدم در کنترل و درمان فشارخون بالا دانست. با اینحال تغییر در عادات و سبک زندگی که شامل تغذیه، ورزش، مصرف نمک کم، داشتن وزن استاندارد و پرهیز از پرخوری و قطع الکل و سیگار است را باید از سالهای کودکی و جوانی شروع کرد تا بتوان جلوی ایجاد فشارخون بالا را گرفت. بعد از ایجاد فشارخون احتمالا لازم باشد تا مجددا شخص مبتلا به فشارخون برای سالهای طولانی تغییر در رفتار خود ایجاد نماید تا اثرات رفتارهای غیر بهداشتی قبلی را جبران نماید که البته این موضوع بسیار سخت و گاهاً غیرممکن است. به عنوان مثال از بین بردن اثرات اضافه وزن و تغذیه ناسالم که شاید در ۲۰ تا ۳۰ سال گذشته صورت گرفته است، به ۲۰ تا ۳۰ سال مزاقبت در سالهای بعدی احتیاج داشته باشد و در بسیاری از موارد هم برگشت وزن یا تغییر عاداتی مانند قطع سیگار به سختی صورت میگیرد.
پیشگیری از فشارخون بالا
لذا در مورد بیماریهای متابلیک و به ویژه دیابت و فشارخون بالا، شاید پیشگیری از ایجاد انها بهترین راهحل باشد. اینکه شخص برای سالهای طولانی دقت لازم بر روی مسایل بهداشتی مانند تغذیه مناسب، وزن مناسب، ترک سیگار و ورزش را داشته باشد، می تواند تا حدود زیادی مانع ایجاد بیماری فشارخون بالا بشود.
این موضوع به ویژه در افرادی که زمینه فامیلی و خانوادگی فشارخون بالا دارند، بسیار مهم است. افرادی که در خانواده آنها پدر، مادر یا برادر و خواهر مبتلا به فشارخون بالا دارند، به شدّت مستعد ایجاد فشارخون بالا هستند و این افراد لازم است با وسواس و دقت بیشتری بر روی رعایت اصول بهداشتی متمرکز بشوند تا احتمال ابتلا به فشارخون را به حداقل برسانند.
فشارخون ثانویه
در ۱۰ تا ۱۵ درصد موارد فشارخون به دلیل یک عامل مشخص و شناخته شده ایجاد میشود که به این نوع از بیماری فشارخون، نوع ثانویه گفته می شود. داروهای خاص، بیماریهای هورمونی، بیماریهای مادرزادی عروق و برخی از بیماریهای داخلی می توانند عامل ایجاد فشارخون بالا باشند. طبیعتاً درمان بیماری زمینهای در بسیاری از این بیماران می تواند به کنترل و درمان دایمی فشارخون بالا منجر شود و حتی بعد از اصلاح بیماری مسوؤل ایجاد فشارخون بالا، داروهای مورد استفاده هم کم شده و حتی قطع گردد.
دارو
تغییرات سبک زندگی در فشارخون بالا برای درمان بیماری ضروری و کمک کننده هستند. با اینحال اثرات اینگونه تغییرات مانند کاهش وزن و تغذیه سالم، به تدریج بروز می کند و نمی توان انتظار داشت در مدت کوتاهی بتوانند موجب اصلاح کامل فشارخون بالا و بهبودی بیماری شوند. لذا با توجه به اینکه فشارخون بالا می تواند عوارض مشخص و مهمی ایجاد نماید، توصیه می شود افراد ضمن تغییر در رفتارهای بهداشتی خود، برای درمان و پایین آوردن فشارخون از دستورات دارویی پزشک معالج هم استفاده نمایند. طبیعتاً انتظار می رود با رعایت موارد ذکر شده و در طول زمان از میزان مصرف داروهای فشارخون کاسته شود ولی تا زمانی که فشارخون بالا است، توصیه اکید به عدم قطع و استفاده از داروهای فشارخون است.
خلاصه بحث
فشارخون یک بیماری مزمن و متابلیک است که در اثر سالها بی دقتی و عدم رعایت اصول بهداشتی توسط فرد مبتلا ایجاد میشود. لذا برای برطرف کردن آن لازم است شخص بیمار برای سالهای طولانی مسیر زندگی و سبک زندگی خود را تغییر دهد که در اغلب اوقات سخت و دشوار ولی شدنی و ممکن است. نکته مهم مصرف هرچه سریعتر و مناسب داروهای ضد فشارخون برای جلوگیری از بروز عوارض فشارخون بالا است. در کنار مصرف دارو فرد مبتلا به فشارخون می تواند از سایر مداخلات سبک زندگی مانند کاهش وزن و فعالیت بدنی برای بهبود فشارخون در طولانی مدت کمک بگیرد.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
علی
479 روز پیشسلام. مادرم 72 ساله، از 6 سال قبل دارو فشار خون شروع کردن. فشار خونشون سیستولی هست. عدد دیاستول هیچوقت بالای 8.5 نیومده و همین حدود ۷-۸ هست. در حال حاضر والزارتان 80 یکی صبح یکی شب ، و کارودیلول 25 نصف صبح نصف شب. فشارشون معمولا 14 14.5 روی 8 هست.
ارسال پاسخسوال من،
اینکه گفته شده کارودیلول نسبت به متورال ، بهتر فشار رو کنترل میکنه( هم بتابلاکر هم آلفابلاکر) و کلسترول بد رو به مرور توی قلب و رگ ها از بین میبره ، صحیح هست؟
ضمنا اینکه مادرم قرص والزارتان و کارودیلول رو همزمان با یک لیوان آب میخورن، ایرادی نداره؟ (بخاطر فراموش نکردن)
قلب من
478 روز پیشبهتر است فشارخون به کمتر از ۱۳۰ برسد. در مورد کارودیلول قسمت اول یعنی بلوک آلفا و بتا باهم درست است ولی قسمت دوم یعنی کلسترول خیر.
ارسال پاسخمصرف دو دارو باهم اشکالی ندارد.
رضا مرادی
430 روز پیشبا سلام و خسته نباشید
ارسال پاسخمن ۵۵ ساله هستم و اخیرا متوجه فشار خون های بالا حدود ۱۸ و ۱۹ شدم و یک نوبت فشار ۲۰ که به برای پایین اوردن به درمانگاه مراجعه کردم
بعد از مراجعه به دکتر قلب و انجام اکو که نرمال بود برام والزاتان هیدروکلروتیازید ۸۰/۱۲.۵ یک عدد هر ۱۲ ساعت تجویز کردن و بیزوپرولول ۲/۵ در طی این چند روز احساس سبکی سر و بی حالی دارم و فشار های اخیرم حدود ۱۲ هستند
احتمال داره بی حالی و سبکی سر بخاطر مصرف دارو باشه
و آیا بعد از چند روز بهتر میشه یا خیر؟
ممنونم
قلب من
430 روز پیشسلام
ارسال پاسخاین بیحالی در اوایل شروع درمان ناشی از پایین آمدن فشارخون است و به تدریج بهتر میشود.
رضا
430 روز پیشممنون از مطلب مفید شما
ارسال پاسخمبینا
419 روز پیشسلام
ارسال پاسخ16 سالمه و فشار خون بنده 14 یا 15 هستش
اضافه وزن و بیماری زمینه هم ندارم و به طور منظم هم ورزش میکنم
دلیل فشار خون بالای بنده چی میتونه باشه
قلب من
419 روز پیشسلام
ارسال پاسخابتدا باید فشارخون بالا تایید شود سپس علت بررسی شود. اندازه گیری موردی دلیل بر بیماری فشارخون نیست و بهتر است هولتر فشارخون ۲۴ ساعته انجام شود.
رقیه رحمانی
350 روز پیشمن یک هفته است متوجه شدم فشار خون بالا دارم آیا درمان قطعی داره یا باید تا آخر دارو مصرف کنم
ارسال پاسخقلب من
349 روز پیشسلام
ارسال پاسخفشارخون را باید با تغییر سبک زندگی مانند کاهش وزن، تغذیه سالم، قطع دخانیات و الکل و ورزش منظم کنترل کرد و اگر بازهم بالا بود لازم است درمان دارویی تا زمانی که فشارخون بالا است، استفاده شود.
اعظم شیرزادی
348 روز پیشسلام خسته نباشید من 52سالمه وتازگی یعنی 5روز پیش فشارم بالای 16رفته بود وکارم به پزشک رفتن کشید ولی دارو یک قرص داده که در موقع لزوم استفاده کنم حالا من چکار کنم در این چند روز سه بار دیگه فشارم بالا رفته دارو بخور م یانه ا.
ارسال پاسخقلب من
348 روز پیشسلام
ارسال پاسخبهتر است هولتر ۲۴ ساعته فشارخون انجام دهید تا مشخص شود فشارخون بالا دارید یا نه؟
سینا پوراحمد
339 روز پیشسلام خسته نباشید، بنده ۱۸ سالمه و مادرم و مادر بزرگ مادریم ثابقه فشار خون بالا رو دارن و منم فشارم چند روزیه روی ۱۶ دیده میشه خواستم بدونم از اونجایی که هم وزنم بالاست هم تحرک کمی دارم و مشکوک به مبتلا شدن به فشار خون بالا هستم اگر مصرف نمک رو کم کنم از میوه ها و درمان های خونگی استفاده کنم و کاهش وزن و تغذیه سالم داشته باشم آیا میتونم جلوی مبتلا شدنم رو بگیرم ؟ یا اگر مبتلا شدم کاهش وزن و زندگی سالم میتونه کاری کنه که دیگه دارو مصرف نکنم و به حالت اولیه برگردم ؟ خیلی ممنون میشم که جواب بدید
ارسال پاسخقلب من
339 روز پیشسلام
ارسال پاسخپاسخ سوال شما بله است. همین کارهایی که نوشته اید و تغییر در سبک زندگی می تواند به پیشگیری و حتی درمان کمک نماید. البته بهتر است هولتر فشارخون هم انجام دهید تا در صورت بالا بودن فشارخون درمان همزمان هم شروع شود.
ناشناس
328 روز پیشسلام ازارایه مطالب مفیدتون تشکر می کنم
ارسال پاسخافشار احمدی
293 روز پیشمنظور از هولتر ۲۴ ساعت چیست ممنون میشم راهنمایی کنید
ارسال پاسخقلب من
293 روز پیشسلام
ارسال پاسخhttps://ghalbeman.ir/%D8%AA%D8%B3%D8%AA-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AA%D8%B4%D8%AE%DB%8C%D8%B5%DB%8C-%D9%82%D9%84%D8%A8/%D9%87%D9%88%D9%84%D8%AA%D8%B1-%D9%81%D8%B4%D8%A7%D8%B1%D8%AE%D9%88%D9%86
محسن خسروی
221 روز پیشسلام من 43 سالمه فشارم بالاست بعضی وقتها قرص زیرزبونی هم پایین نیاورده دکترهم قرص داده ولی اثری نداشته میخواستم یه راه پیش پای من بزارین ویه قرص قوی معرفی کنید.... ممنونم
ارسال پاسخقلب من
221 روز پیشسلام
ارسال پاسخلازم است شرایط قلبی و فشارخون بررسی و درمان شوید. کلینیک در خدمت هستم.
مجید
205 روز پیشسلام ۳۶ سالم یه چند ماهی میشه متوجه شدم فشار خون دارم آزمایش کامل انجام دادم گفتند همه نرماله .اکو نوار قلب هم انجام دادم نرماله همه چی اما فشار بالا پایین میشه .هولتر هم بستم روزها بالا بود شب پایین الان قرص لیزینوپریل ۱۰ روزی نصف میخورم .ممکنه درمان بشه ودیگه دارو مصرف نکنم
ارسال پاسخقلب من
202 روز پیشسلام
ارسال پاسخبا اصلاح وزن و رژیم غذایی و ترک سیگار و الکل در صورت مصرف ، بله بهتر می شود.
MO
201 روز پیشباسلام وقت بخیر
ارسال پاسخاقای دکتر یه سوال داشتم ، ایا قرص لاغری گواوا که ساخت امریکا هست و منی که فشارم روی 13-13.5 همیشه(با مصرف کنکور2.5 و املودیپین) (26 ساله هستم)، باعث افزایش فشار خون میشه؟
ممنون میشم کمک کنید
مصرفشم روزی یک عدد کپسوله
قلب من
201 روز پیشسلام
ارسال پاسخگواوا عصاره پوست یک نوع گیاه است. بدترین کار برای لاغری مصرف داروهای گیاهی و عطاری است که در طولانی مدت عوارض کبدی و کلیوی دارند.
غفاری
162 روز پیشسلام و ارادت خدمت دکتر گرامی
ارسال پاسخمدتی به علت فشار بالا قرص لوزارتان ۲۵ یک عدد صبح میخوردم یکماه پیش فشار سیستول حدودا ۱۵ و دیاستول حدودا ۹ بود و این چند روزی ادامه داشت به پزشک مراجعه کردم قرص والسارتان ۸۰ یک عدد صبح و یک عدد شب تجویز کردن ولی من فقط یک عدد صبح استفاده میکنم بعد از چند روز استفاده فشار سیستول ۱۱ و زیر ۱۱ و فشار دیاستول ۸ و زیر ۸ است آیا این فشار الان مقداری پایین تر از نرمال نیست؟ضمنا ۵۳ سال دارم.با تشکر
قلب من
162 روز پیشسلام
ارسال پاسخدارو را ادامه دهید و اعداد فشار خون خوب هستند.
فاطمه
162 روز پیشسلام خسته نباشید🌹 براثر استرس فشارم بالارفت نزدیک ۱۹ با قرص کنترل کردم آمد ۱۲،چند ماه مصرف میکنم تا کی باید مصرف کنم چگونه کم کنم درضمن برای آرتروز کپسول برای تجویز شده گفتند با احتیاط بخورم ...قرص فشار هرروز صبح میخورم کپسول آرتروز کی وچگونه بخورم ممنون
ارسال پاسخقلب من
161 روز پیشسلام
ارسال پاسخاگر فشارخون بالا دارید دارو برای طولانی مدت لازم است.
محسن
77 روز پیشسلام وقت بخیر ،من فشارخون دارم ومعمولا باقرص لوزارتان ۲۵ یک عدد درروز حدودا فشار بین ۱۳رو۷ یا ۶هستش وهمیشه دچاربی حالی و خستگی دارم وسمت سر قسمت راست دردمیگیره دکتر رفتم تمام ازمایشات انجام شده ومیگن ارثی سابقه فشار خون خانوادگی داریم وحتی عمل باز
ارسال پاسخقلب من
77 روز پیشسلام
ارسال پاسخاین فشارخون کنترل شده است و سردرد شاید علت دیگری داشته باشد.
ناشناس
54 روز پیشسلام آیا قطره الین بیوتی برا جوان۲۰ ساله که فشارخونش ۱۳ اشگال داره
ارسال پاسخقلب من
53 روز پیشسلام
ارسال پاسخبرای فشارخون خیر اشکالی ندارد.
رامین
50 روز پیشسلام خسته نباشید من ۲۴ سالمه یک هفته پیش فشارم ۱۸ بود آزمایش خون دادم التهاب ریه و عفونت در خون و تب شدید داشتم سوالم این بود احتمال داره فشار خونم از عفونت و تب باشه قبلا سابقه فشار نداشتم
ارسال پاسخقلب من
49 روز پیشسلام
ارسال پاسخبله می تواند ولی بررسی و تحت نظر بودن لازم است.
ف
49 روز پیشسلام وقت بخیر
ارسال پاسخفشارم امروز گرفتم ۱۵ رو ۹ بود در صورتی تا حالا فشارخون بالا نداشتم البته چند وقت قهوه اسپرسو میخورم و همچنین بخاطر کنکور استرس هم دارم و قرص فلوکستین ۲۰ هم دوتا میخورم
یعنی بیماری فشار خون گرفتم ؟؟خیلی نگرانم
قلب من
48 روز پیشسلام
ارسال پاسخبا یکبار فشارخون بالا امکان تشخیص نیست و بررسی بیشتری لازم است.
م خدادادی
35 روز پیشدرود دوستان ، بر عکس خیلی ها من فشار خونم علت عصبی واسترس داشت خدارو شکر بعداز ۷ سال مصرف روزی ۳ قرص های فشار خون ، با تعقیر شیوه های رفتاری شوهرم ودیگه سرزده برام مهمان نمیاورد،وبدگمانی وسختگیر یهای بیجاش هم تموم کرد، استرس واضطراب منو دخترم خوب شد، وهم مدت دوماه هست دیگه قرص فشار نمیخورم، این حال خوب رو برای همتون آرزو میکنم ، 🙏🏾
ارسال پاسخمرتضی جعفری
17 روز پیشسلام خسته نباشید من ۳۴ سالم هست ۱۱سال دیابت دارم الان فشارم ۱۳.۸هست ایا فشارخون دارم وباید دارویی مصرف کنم
ارسال پاسخقلب من
16 روز پیشسلام
ارسال پاسخاستاندارد فشارخون در افراد دیابتی کمتر از 130 است و لازم است بررسی و درمان شوید.
Amir
17 روز پیشسلام و عرض ادب
ارسال پاسخمن 37 سالمه اخیرا متوجه شدم فشار خون دارم (با آزمایش هولتر24 ساعته) و تلمیزاتان 40 روزی 1 عدد تجویز شده و مصرف می کنم ، آزمایش خونم نشان داد که غلظت خون دارم و کبد چرب ، آیا درسته غلظت خون باعث فشارخون بالا میشه و فشار خون بالا باعث کبد چرب ؟ چون من اظافه وزن ندارم و مصرف الکل هم خیلی کم داشتم .
آیا غلظت خونم را درمان کنم (350 سی سی فست خون کردم) فشارخونم و انزیم های کبدیم درست میشه ؟ البته الان خیلی رعایت میکنم ، فقط مشکلم خوردن قرص فشار هست .
قلب من
16 روز پیشسلام
ارسال پاسخفشارخون باعث کبد چرب نمی شود. بیماری شما سندروم متابلیک است و لازم است ضمن درمان فشارخون به فکر قطع الکل و کاهش وزن و تغییر رژیم غذایی باشید.