رژیم غذایی مدیترانه‌ای بیشتر برپایه استفاده از مواد غذایی گیاهی و منابع پروتئینی دریایی استوار است و در مطالعات متعددی اثربخشی مثبت آن بر سلامت سیستم قلبی عروقی و به ویژه در افراد با سابقه حملات قلبی نشان داده شده است.

👈 بیشتر بدانیم: رژیم غذایی مدیترانه ای 🔗

اکنون در یک مطالعه علمی مشخص شده است که خانم‌هایی که از رژیم غذایی مدیترانه‌ای یا از اجزای آن استفاده می کنند، کمتر از بقیه به اکلامپسی و پره اکلامپسی دچار خواهند شد.

پره اکلامپسی که با طیف وسیعی از علائم از جمله فشار خون بالا ، پروتئینوری - دفع پروتئین در ادرار - و تورم در پاها مشخص می شود، اختلالی است که در 5 تا 10 درصد از زنان باردار در سراسر جهان رخ می دهد و در زنان سیاه پوست شایع تر است. این اختلال یکی از علل اصلی بروز عوارض حاملگی در مادر و جنین است و همچنین می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی طولانی مدت (CVD) از جمله فشار خون مزمن، بیماری عروق کرونر ، سکته مغزی ایسکمیک و نارسایی قلبی را در سالهای بعد در مادر افزایش دهد. کودکانی که از مادران مبتلا به پره اکلامپسی متولد می شوند نیز در معرض خطر بالا بودن فشار خون و سایر پارامترهای غیر طبیعی قلبی متابولیک هستند.

مطالعات متعدد فواید رژیم مدیترانه ای را - که در درجه اول با مصرف بالای سبزیجات، میوه ها و چربی های غیراشباع مشخص می شود - در کاهش خطر قلبی عروقی در جمعیت غیرباردار نشان داده است. مطالعه حاضر به منظور بررسی این موضوع انجام شد که آیا می توان مزایایی را نیز در زنان باردار به صورت کاهش خطر پره اکلامپسی مشاهده کرد یا نه؟

برای این مطالعه از اطلاعات تغذیه ای و شرح حال بارداری و پرونده زایمان 8507 مادر باردار استفاده شد. پس از بررسی های آماری مختلف، بیشترین تبعیت از رژیم غذایی مدیترانه ای با احتمال کمتر ابتلا به پره اکلامپسی همراه بود. در این مطالعه، زنانی که در دوران بارداری بیشتر از رژیم مدیترانه‌ای پیروی می‌کردند، پس از تطبیق با عوامل مخدوش کننده بالقوه، بیش از 20 درصد احتمال کمتری برای ابتلا به پره اکلامپسی داشتند.

البته در پاسخ به این سوال که آیا اینمطالعه به تنهایی شواهد کافی برای توصیه یک رژیم غذایی مدیترانه ای به زنان باردار است، باید گفت که سازمان هایی که دستورالعمل های رژیم غذایی را صادر می کنند احتمالاً نیاز به تکرار این نتایج و همچنین احتمالاً یک کارآزمایی تصادفی در یک گروه جمعیتی متنوع قبل از حمایت از چنین رژیمی دارند. آنوم مینهاس، نویسنده اصلی این مطالعه، دکترای دانشکده پزشکی دانشگاه جان هاپکینز، گفت که با این حال، وی رژیم غذایی مدیترانه ای را به بیماران باردار خود توصیه می کند.

"رژیم غذایی مدیترانه ای یک روش بسیار سالم برای غذا خوردن است. من نمی توانم هیچ نقطه ضعفی را در پیروی از چنین رژیم غذایی در بارداری ببینم، به خصوص برای زنان پرخطر - آنهایی که چاقی ، فشار خون بالا یا دیابت بارداری دارند، و احتمالاً مزایای بالقوه دیگری نیز وجود دارد. مانند کاهش افزایش وزن و کاهش دیابت بارداری.»  

به نظر می رسد بهتر است خانم هایی که در حاملگی قبلی دچار پره اکلامپسی شده اند یا در مادر و خانواده آنها ابتلا به فشارخون بارداری شیوع بالایی دارد، در طول بارداری از این رژیم غذایی یا از اجزای آن استفاده نمایند.