سکته قلبی یا حمله قلبی به معنی انسداد یکباره و ناگهانی عروق قلبی است که این انسداد مانع رسیدن خون و اکسیژن کافی به عضلات قلب می شود. به دنبال حمله قلبی عضلات قلب دچار ایسکمی و کمبود اکسیژن و مواد غذایی می شوند که این موضوع می تواند به علایمی مانند درد شدید قلبی, تنگی نفس ناگهانی و تپش قلب منجر شود و عوارضی مانند ایست قلبی, نارسایی قلبی و آریتمی را ایجاد نماید. 

سکته قلبی به تنهایی بیماری مهمی است و عوارض متعدد و خطرسازی برای قلب و بدن دارد ولی زمانی که این اتفاق در سنین پایین و در افراد جوان روی دهد, میزان عوارض و پیامدهای آن بسیار بیشتر و نگران کننده تر خواهد بود.

در این نوشته می خواهیم به علل ایجاد سکته قلبی در سنین پایین و خطرات آن بپردازیم.


منظور از سن پایین برای سکته قلبی, چیست؟

منظور از سن پایین برای سکته قلبی، سن کمتر از ۴۵ سال است. سن شایع برای بروز حمله قلبی در آقایان ۵۵ سال و بالاتر و در مورد خانمها ۶۵ سال و بیشتر است. در مورد تعریف سن پایین برای بروز سکته قلبی در منابع مختلف علمی به اعداد مختلفی از ۴۰ تا ۵۵ سال اشاره شده است ولی عدد مورد توافق در اغلب مقالات سن کمتر از ۴۵ سالگی است. اگرچه از ۴۵ تا ۵۵ سالگی را هم می توان جزو سکته قلبی زودرس قلمداد کرد.

علت سکته قلبی در جوانان چیست؟

سکته قلبی عوامل خطر مخصوص بخود را دارد مانند: دیابت، فشارخون بالا، چربی خون بالا، مصرف سیگار، سابقه خانوادگی سکته قلبی و اضافه وزن. در ۸۰ تا ۸۵ درصد افرادی که سکته قلبی می کنند، یک یا چند مورد از این عوامل خطر را می توان شناسایی کرد. غیر از این عوامل خطر شناخته شده، برخی از بیماریها و مصرف مواد هم می توانند باعث ایجاد حمله قلبی شوند مانند: استفاده از داروهای محرک و کوکایین، ترومبوز و لخته خون، التهاب و انسداد دیواره رگ بدلیل التهاب، پاره شدن - دایسکشن - رگ قلبی و استفاده از داروهای هورمونی و لخته ساز.

از بین این عوامل خطر، در افراد کمتر از ۴۰ سال، بیشترین علت بروز سکته قلبی، استفاده از سیگار و قلیان، استفاده از ترکیبات محرک مانند کوکایین و در درجه بعدی سابقه فامیلی بیماری قلبی است. همچنین افرادی که دیابت نوع یک دارند و از سنین کودکی و نوجوانی تحت درمان دیابت هستند، هم در این سنین احتمال دارد دچار انسداد عروق قلبی و سکته قلبی بشوند.


تشخیص سکته قلبی در افراد جوان

مهمترین ایراد در تشخیص سکته قلبی در افراد جوان، عدم شک به سکته قلبی و انجام ندادن روند درست تشخیص است. هم بیماران کمتر علایم خود را به سکته قلبی نسبت می دهند و هم کادر درمان احتمال دارد به فکر سکته قلبی در این افراد نباشند. به همین دلیل احتمال دارد تشخیص سکته قلبی با تأخیر مواجه شود.

در تمام سنین باید درد قلبی را جدی گرفت و به عنوان اولین قدم در بررسی درد قلبی، نوار قلب انجام داد. در ادامه لازم است آزمایش آنزیم های قلبی و تروپونین خون صورت بگیرد. 

عوارض سکته قلبی در جوانان

بصورت کلی میزان عوارض ناشی از سکته قلبی در افراد جوان بسیار بیشتر از افراد مسن است.

اگرچه میزان عوارض سکته قلبی به سرعت در رسیدگی به بیمار، انجام آنژیوپلاستی موفق و شروع درمان دارویی مناسب بستگی دارد ولی شیوع عوارض در افراد جوان بیشتر است. عوارضی مانند نارسایی قلبی، آریتمی، نیاز به باتری قلب و ایست قلبی در افراد جوان بیشتر از بقیه بیماران است.