اگر متوجّه رگ های برآمده به خصوص در پاهای خود شده‌اید، احتمالاً دچار رگ های واریسی هستید. وریدهای واریسی وریدهای پیچ خورده و بزرگ شده نزدیک سطح پوست هستند. رگ‌های عنکبوتی رگ‌های واریسی ظریف‌تری هستند که شبیه تار عنکبوت در زیر پوست ساق و ران پا پخش شده‌اند. رگ های واریسی اغلب به نظر می رسد که از پوست شما بیرون زده اند و برآمدگی‌های طنابی شکل و مارپیچ در زیر پوست ایجاد می کنند. رگ‌های برآمده ممکن است ترسناک به نظر برسند، اما باید توجه داشته باشید که واریس ها عمدتاً بی‌ضرر هستند. آنها ممکن است باعث احساس سنگینی یا درد در پاها شوند و در برخی موارد می توانند منجر به عوارضی مانند لخته شدن خون یا تورم مزمن شوند.

این نوشته برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد وریدهای برآمده، از جمله علل، پیشگیری، نحوه درمان واریس و موارد دیگر، تهیه شده است.


علائم برآمدگی وریدها

مهمترین و شایعترین علامت واریس رگهای سیاه رنگ و مارپیچ در زیر پوست است. در اغلب موارد رگهای واریسی همانند طنابهای برجسته و پر ‌پیچ و خم هستند که همانند ماری کوچک در زیر پوست جا گرفته‌اند. با دراز کشیدن و بالا بردن پاها از بین می روند و برعکس با ایستادن طولانی مدت و سرپا بودن برجسته‌تر و واضح‌تر می شوند. 

رگهای واریس در هر قسمت از بدن قابل مشاهده هستند. پوست سر و صورت، دست و پا و حتی در روده‌ها هم ممکن واریس تشکیل شود. به عنوان مثال همورویید یا بواسیر در روده‌ها نوعی از واریس هستند. با این حال اغلب واریسها به دلیل جاذبه زمین در پاها تشکیل می شوند و در پا هم هر قسمتی از پا شامل روی پا، ساق و ران ممکن است درگیر شوند.

در حالی که وریدهای برآمده ممکن است قابل توجه ترین علامت باشد، افراد مبتلا به واریس معمولاً ابتدا علائم دیگری نیز دارند ، از جمله: 

  • رنگ پوست به خصوص نواحی آبی، قرمز یا صورتی تغییر می کند
  • سفتی، درد، سنگینی، سوزش یا درد در پاها
  • خارش روی پاها
  • بثورات روی پاها
  • زخم یا تورم روی پاها

با گذشت زمان، همان ناهنجاری زمینه‌ای که می‌تواند منجر به برآمدگی رگ‌ها شود، ممکن است به تورم در پاها نیز منجر شود.

علل برآمدگی وریدها

وریدهای برآمده و سایر انواع واریس زمانی ایجاد می شوند که دریچه های وریدهای داخل سیاهرگها کار نمی کنند.

هنگامی که ایستاده اید، خون به سمت پاهای شما جریان جریان پیدا می کند (در حالیکه باید به سمت قلب شما برود). دریچه‌های لانه کبوتری داخل وریدها یک مسیر یکطرفه ایجاد می کنند تا خون همواره در مسیر رو بجلو حرکت کند و اصطلاحاً خون به داخل وریدهای پایین دست، پس نزند. اگر این دریچه‌ها آسیب ببینند و نتوانند به درستی کار کنند، شما دچار رگ‌های واریسی برآمده می‌شوید. 

اگرچه این به نظر شگفت‌آور است، اما بسیار رایج است. تا سن ۵۰ سالگی، حدود ۴۰ درصد از زنان و ۲۰ درصد از مردان به واریس مبتلا خواهند شد. 

چگونه رگهای برآمده را درمان کنیم

رگهای برآمده همیشه نیازی به درمان ندارند. با این حال واریس می تواند عوارض مهم و جدی داشته باشد که لازم است آنها را درمان کرد. برای درمان واریس گزینه‌های درمانی در دسترس هستند که می‌توانند به کاهش علائم، بهبود ظاهر سیاهرگ‌ها و جلوگیری از عوارضی مانند زخم یا تورم کمک کنند. شما باید با پزشک خود صحبت کنید تا تعیین کند که در صورت وجود چه درمانی برای شما مناسب است. 

تغییر در سبک زندگی

برخی از تغییرات یا تنظیمات سبک زندگی می تواند به پیشگیری و کاهش واریس کمک کند. این موارد عبارتند از:

  • حفظ وزن سالم : داشتن وزن بالا شما را در معرض خطر ابتلا به واریس قرار می دهد. 
  • فعال ماندن : ورزش منظم و پرهیز از نشستن یا ایستادن طولانی مدت می تواند رگ های شما را سالم نگه دارد. 
  • بالا بردن پاها : در صورت امکان، پاها را بالاتر از قلب قرار دهید. اگر رگ های برآمده شدید دارید، این کار را به مدت 15 دقیقه سه یا چهار بار در روز انجام دهید.
  • پوشیدن جوراب های فشاری واریس : جوراب های واریس فشاری به پاها فشار وارد می کنند که از تجمع خون جلوگیری می کند. اینها به ویژه برای افرادی که رگهای واریسی موقت دارند، گزینه خوبی هستند. 

اقدامات پزشکی برای وریدهای واریسی

اگر رگ‌های واریسی به حد کافی بزرگ باشند که بتوانند علایم بالینی مانند درد یا تورم در پاها ایجاد نمایند یا اینکه عوارض واریس مانند زخم یا تغییر رنگ پوستی ایجاد نمایند، لازم است که به اقدامات درمانی واریس توجه کرد، از جمله :

  • اسکلروتراپی : در طی این روش غیرجراحی، پزشک یک عامل اسکلروزکننده (اسکار) را به رگ های شما تزریق می کند. پس از آن، رگ‌ها از خون خالی می شوند، بنابراین اندازه آنها کوچک شده و به تدریج از بین می روند. سایر رگ‌های پای شما رگ‌هایی را که از بین می روند را، جبران می‌کنند. این رایج ترین درمان برای واریس و وریدهای عنکبوتی است. 
  • درمان حرارتی : در این روش از گرمای تولید شده توسط یک سیم پیچ و لیزر برای بستن وریدها با دریچه های نشتی استفاده می شود.
  • برداشتن ورید : این جراحی برای برداشتن کامل وریدهای برآمده است. 
  • میکروفلبکتومی : این روشی است که در آن سیاهرگ ها از طریق برش های کوچک برداشته می شوند. این کار را می توان با برداشتن رگ یا به تنهایی انجام داد. 

وریدهای واریسی می توانند پس از درمان دوباره ظاهر شوند. برخی از اقدامات پیشگیرانه مانند ورزش و حفظ وزن سالم ممکن است کمک کند، اما اغلب اوقات ظهور مجدد به ژنتیک مرتبط است.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگرچه اکثر مردم ناراحتی از برآمدگی رگ‌ها ندارند، اما برخی افراد دچار عارضه می شوند. البته در بسیاری از موارد هم افراد به دلایل ظاهری و زیبایی نگران واریس‌های خود هستند و می خواهند تا آن را درمان نمایند. 

افرادی که واریس دارند، اگر علائم هشدار دهنده یا تغییراتی در علائم خود دارید، از جمله:

  • خون ریزی
  • تنگی قفسه سینه
  • مشکل در تنفس
  • سبکی سر
  • زخم ها یا زخم هایی که دیر التیام می یابند

لازم است در اولین فرصت به پزشک مراجعه نمایند.

خلاصه

برآمدگی وریدها نشانه واریس است. آنها زمانی رخ می دهند که خون در رگ های پا جمع شود. در بیشتر موارد، واریس نگران کننده نیست. با این حال، آنها می توانند باعث درد، خارش و زخم و خونریزی شوند. علاوه بر این، برخی افراد ظاهر آنها را ناخوشایند می دانند. درمان‌ها، از جمله تغییر سبک زندگی و روش‌های پزشکی، می‌توانند به شما کمک کنند تا از برآمدگی رگ‌ها جلوگیری کنید و علائم را در صورت بروز به حداقل برسانید.