گلوکز خون (قند خون) از طریق مواد غذایی خوراکی تأمین می شود تا به عنوان ماده سوختی اصلی بدن توسط سلولهای بدن مورد استفاده قرار گیرد. در حالت طبیعی بدن انسان دارای سیستم دقیق و پیچیده کنترل قند خون است تا میزان قند خون را در یک سطح متعادل نگه دارد. اگر سطح قند خون از حد استاندارد پایین بیاید ، ماده غذایی کافی در اختیار سلولها نخواهد بود و اگر هم قند خون بیش از حد نرمال افزایش پیدا کند ، به عنوان یک عامل سمی ، می تواند موجب صدمه زدن به بافتها و سلولهای بدن گردد.
مهمترین عامل کنترل سطح قند خون ، هورمون انسولین است که متأسفانه عملکرد آن در بیماران "دیابتی" دچار اشکال می شود. در دیابت نوع 1 ، میزان انسولین تولید شده کم شده یا از بین می رود و در دیابت نوع 2 و دیابت ناشی از حاملگی ، سلولهای بدن نسبت به عملکرد انسولین خون از خود مقاومت نشان می دهند.
در افراد نرمال کار مونیتورینگ سطح قند خون و کنترل آن به صورت اتوماتیک صورت می گیرد ولی این امر در افراد دیابتی باید توسط خود فرد انجام شود. سطح قند خون بسته به شرایط مختلف تغذیه و گرسنه ماندن می تواند با تغییرات بسیار زیادی همراه باشد.
سطح ایده ال قند خون
سطح قند خون مورد انتظار برای یک فرد بستگی دارد به سن فرد ، تعداد سالهایی که وی دیابت دارد ، نوع درمان دیابت و سایر بیماریهای داخلی که در کنار دیابت وجود دارد.
امروزه دستورالعمل ها و توصیه های متعددی برای تعیین سطح قند خون در هر لحظه از شبانه روز وجود دارد به طوری که شما به راحتی می توانید سطح گلوکز خون خود را با این توصیه ها هماهنگ نمایید.
قند خون پیش از غذا
سطح قند خون "Preprandial" یا قند خون بلافاصله قبل از خوردن غذا ، معیار مهمی از نحوه اثر و عملکرد درمانهای ضد دیابت شما است و تعیین این عدد به شما و به پزشک معالج شما در تعیین نوع درمان دیابت بسیار کمک کننده است.
قند خون ناشتا
توجه داشته باشید که میزان قند خون ناشتا در خانم های باردار با دیابت حاملگی یا در خانم های باردار با سابقه دیابت قبل از حاملگی باید کمتر از 95 میلی گرم در دسی لیتر باشد.
در طول شب ، کبد مقدار زیادی قند تولید می کند در حالیکه انسولین در طول شب آزاد نمی شود از اینرو قند خون ناشتا در افرادی که از قبل تولید انسولین ناکافی داشته باشند ، می تواند بالاتر از حد طبیعی باشد.
قند بعد از غذا
این عدد نشان دهنده قند خون 1 تا 2 ساعت بعد از مصرف غذا یا میان وعده است. همانند میزان قند خون قبل از مصرف غذا ، این عدد هم بسیار مهم بوده و می تواند کمک زیادی به تنظیم داروها و کنترل قند خون بکند.
قبل و بعد از ورزش
ورزش یکی از بهترین اقدامات درمانی و کمک درمانی در بیماران با سابقه دیابت و به ویژه دیابت نوع 2 است. زیرا هم می تواند باعث افزایش حساسیت سلولهای بدن به انسولین شود و هم با کاهش وزن و توده چربی بدن ، موجب کاهش شدّت بیماری و حتی از بین رفتن آن شود. البتّه در افراد با دیابت نوع 1 هم ورزش مفید بوده و می تواند با افزایش حسّاسیّت به انسولین کم موجود در بدن ، موجب بهبود کنترل قند خون گردد.
البته در کنار تمام محاسن ورزش ، با توجه به جابجایی قند خون به داخل سلولها و محدودیت در تولید قند خون ، احتمال دارد فرد دیابتی در حین ورزش یا بعد از آن دچار افت قند خون و علایم "هیپوگلیسمی" گردد. بنابراین برای اینکه هم بدانید چه میزان گلوکز در حین ورزش مصرف کرده اید و هم اینکه بعد از ورزش چه میزان انرژی در بدن دارید ، لازم است تا قبل و بعد از انجام حرکات ورزشی میزان قند خون خود را اندازه بگیرید.
اگرچه فرد به فرد و در شرایط مختلف سطح قند خون می تواند متغیر باشد ولی برای شروع برنامه ورزشی لازم است تا سطح قند خون شما مابین 126 تا 180 میلی گرم در دسی لیتر باشد.
لازم است بعد از ورزش مجدداً قند خون خود را کنترل نمایید و اگر کمتر از 90 میلی گرم بود ، دو تا چهار ساعت دیگر تست قند خون را تکرار نمایید.
👈 بیشتر بدانیم:راهنمای ورزش در افراد دیابتی 🔗
تست هموگلوبین A1c
گاهاً لازم است پزشک شما در فواصل چند ماهه درخواست آزمایش هموگلوبین A1C انجام دهد. این هموگلوبین در اصل ترکیب خونی هموگلوبین است که در اثر زیاد بودن قند خون ، اصطلاحاً "گلیکوزیله و قندی" می شود. عدد این تست نشان دهنده کنترل قند خون در دو تا سه ماه گذشته است. بالا بودن این آزمایش به معنی کنترل ضعیف قند خون در ماهها و هفته های قبلی است.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
من قندخونم اخرشب گرفتم ۳۴۰بوده لطفن به من کمک کنید
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخلازم است اطلاعات تکمیلی در مورد سوابق دیابت و داروهای مورد استفاده ارایه دهید. قند ۳۴۰ می تواند دلایل مختلف داشته باشد و کنترل آن بستگی به اطلاعات پزشکی بیماری دارد.
اطلاعاتی که دادید خیلی روشن و واضح و بطور مناسبی دسته بندی شده بود و تمام موارد مغول رو در نظر گرفته بود . بسیار از راهنمایی شما سپاسگزارم .
ارسال پاسخسلام آقای دکتر
ارسال پاسخمن قند خون ناشتام طی دو مرحله با فاصله ۴۵ روزه ۱۱۰ بود و A1c 5.1 مرحله اول وزنم ۹۲ بود و طی ۴۵ روز رژیم و ورزش بازم روی ۱۱۰ بود مشکلی نداره؟ آیا طبیعی؟
تشکر
با سلام
ارسال پاسخبله طبیعی است و جای نگرانی ندارد.
پره دیابت هستین احتمال خیلی زیاد دیابت در اینده خواهید داشت
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخپره دیابت به معنی حتمی ابتلا به دیابت در آینده نیست. با ورزش و داشتن وزن مناسب می توان پیشگیری کرد و حتی قند ناشتا را به حالت نرمال برگرداند.
سلام وقتتون بخیر باشه من ۲۳ سالمه ۴ سال هست که دیابت دارم و انسولین لومیر و نوراپید مصرف میکنم .
ارسال پاسخمن قند خونم در هنگام ظهر قبل از قند ۱۰۰ هست و با مصرف کمی غذا رژیمی که کلا شاید ۴۰گرم کربوهیدرات داشته باشه ،قند خونم دو ساعت بعد به ۲۸۰ میرسه ، واقعا نمیدونم دلیلش چیه دوز انسولین رو زیاد کردم ولی تغییری نکرد . دلیلش چی میتونه باشه اصولاً باید قندم به ۱۳۰ میرسید
با سلام
ارسال پاسخقند خون بعد از غذا لازم نیست در حد 120 یا 130 باشد. معمولا بعد از غذا تا 160 و حتی تا 180 هم قابل قبول است.
برای حل مشکل شما، لازم است قبل از وعده غذایی مانند ناهار یا بلافاصله بعد از آن از دوز بیشتری از انسولین های سریع مانند نوورپید استفاده نمایید. افزایش دوز انسولین قبل از غذا می تواند قند بعد از غذا را کنترل نماید.
سلام
ارسال پاسخمن سابقه دیابت دارم و برای دیابتم قرص های متفورمین و لیرنتا مصرف می کنم...تو ماه رمضان لیرنتا رو قطع کرده بودم و بجاش ۲ تا متفورمین میخوردم.. ولی یه دو روزی هست که لیرنتا رو دارم مصرف می کنم. امروز قندخون گرفتم، قبل ناشتا ۱۱۹ ولی ۲ ساعت بعد ناشتا ۳۰۸ بود ... به نظرتون چیکار باید بکنم؟
با سلام
ارسال پاسخگرسنگی طولانی و روزه با دیابت تداخل دارد. بهتر است ضمن رعایت فعالیت بدنی و استفاده از تغذیه سالم از نظر میزان قند و کربوهیدرات، یک ماه بعد از مصرف کامل داروها قند خون ناشتا و میانگین سه ماهه را تکرار نمایید. اگر صرفا قند بعد از غذا بالا استُ بهترین راه استفاده از انسولین کوتاه اثر قبل از غذا است.
سلام خسته نباشین اقای دکتر مادرمن ۵۰سالشه قند خون داره انسولین استفاده میکنه وهمیشه ۲ساعت بعد غدا ۲۵۰ س میخواستم بدونم نرمالش باسد چقد باشه
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخناشتا زیر ۱۴۰ و بعد از غذا تا ۲۰۰ خوب است. اگر بعد از غذا ۲۵۰ است باید با تغییر دوز انسولین یا با رعایت تغدیه آن را اصلاح کرد.