گلوکز خون (قند خون) از طریق مواد غذایی خوراکی تأمین می شود تا به عنوان ماده سوختی اصلی بدن توسط سلولهای بدن مورد استفاده قرار گیرد. در حالت طبیعی بدن انسان دارای سیستم دقیق و پیچیده کنترل قند خون است تا میزان قند خون را در یک سطح متعادل نگه دارد. اگر سطح قند خون از حد استاندارد پایین بیاید ، ماده غذایی کافی در اختیار سلولها نخواهد بود و اگر هم قند خون بیش از حد نرمال افزایش پیدا کند ، به عنوان یک عامل سمی ، می تواند موجب صدمه زدن به بافتها و سلولهای بدن گردد.
مهمترین عامل کنترل سطح قند خون ، هورمون انسولین است که متأسفانه عملکرد آن در بیماران "دیابتی" دچار اشکال می شود. در دیابت نوع 1 ، میزان انسولین تولید شده کم شده یا از بین می رود و در دیابت نوع 2 و دیابت ناشی از حاملگی ، سلولهای بدن نسبت به عملکرد انسولین خون از خود مقاومت نشان می دهند.
در افراد نرمال کار مونیتورینگ سطح قند خون و کنترل آن به صورت اتوماتیک صورت می گیرد ولی این امر در افراد دیابتی باید توسط خود فرد انجام شود. سطح قند خون بسته به شرایط مختلف تغذیه و گرسنه ماندن می تواند با تغییرات بسیار زیادی همراه باشد.
سطح ایده ال قند خون
سطح قند خون مورد انتظار برای یک فرد بستگی دارد به سن فرد ، تعداد سالهایی که وی دیابت دارد ، نوع درمان دیابت و سایر بیماریهای داخلی که در کنار دیابت وجود دارد.
امروزه دستورالعمل ها و توصیه های متعددی برای تعیین سطح قند خون در هر لحظه از شبانه روز وجود دارد به طوری که شما به راحتی می توانید سطح گلوکز خون خود را با این توصیه ها هماهنگ نمایید.
قند خون پیش از غذا
سطح قند خون "Preprandial" یا قند خون بلافاصله قبل از خوردن غذا ، معیار مهمی از نحوه اثر و عملکرد درمانهای ضد دیابت شما است و تعیین این عدد به شما و به پزشک معالج شما در تعیین نوع درمان دیابت بسیار کمک کننده است.
قند خون ناشتا
توجه داشته باشید که میزان قند خون ناشتا در خانم های باردار با دیابت حاملگی یا در خانم های باردار با سابقه دیابت قبل از حاملگی باید کمتر از 95 میلی گرم در دسی لیتر باشد.
در طول شب ، کبد مقدار زیادی قند تولید می کند در حالیکه انسولین در طول شب آزاد نمی شود از اینرو قند خون ناشتا در افرادی که از قبل تولید انسولین ناکافی داشته باشند ، می تواند بالاتر از حد طبیعی باشد.
قند بعد از غذا
این عدد نشان دهنده قند خون 1 تا 2 ساعت بعد از مصرف غذا یا میان وعده است. همانند میزان قند خون قبل از مصرف غذا ، این عدد هم بسیار مهم بوده و می تواند کمک زیادی به تنظیم داروها و کنترل قند خون بکند.
قبل و بعد از ورزش
ورزش یکی از بهترین اقدامات درمانی و کمک درمانی در بیماران با سابقه دیابت و به ویژه دیابت نوع 2 است. زیرا هم می تواند باعث افزایش حساسیت سلولهای بدن به انسولین شود و هم با کاهش وزن و توده چربی بدن ، موجب کاهش شدّت بیماری و حتی از بین رفتن آن شود. البتّه در افراد با دیابت نوع 1 هم ورزش مفید بوده و می تواند با افزایش حسّاسیّت به انسولین کم موجود در بدن ، موجب بهبود کنترل قند خون گردد.
البته در کنار تمام محاسن ورزش ، با توجه به جابجایی قند خون به داخل سلولها و محدودیت در تولید قند خون ، احتمال دارد فرد دیابتی در حین ورزش یا بعد از آن دچار افت قند خون و علایم "هیپوگلیسمی" گردد. بنابراین برای اینکه هم بدانید چه میزان گلوکز در حین ورزش مصرف کرده اید و هم اینکه بعد از ورزش چه میزان انرژی در بدن دارید ، لازم است تا قبل و بعد از انجام حرکات ورزشی میزان قند خون خود را اندازه بگیرید.
اگرچه فرد به فرد و در شرایط مختلف سطح قند خون می تواند متغیر باشد ولی برای شروع برنامه ورزشی لازم است تا سطح قند خون شما مابین 126 تا 180 میلی گرم در دسی لیتر باشد.
لازم است بعد از ورزش مجدداً قند خون خود را کنترل نمایید و اگر کمتر از 90 میلی گرم بود ، دو تا چهار ساعت دیگر تست قند خون را تکرار نمایید.
👈 بیشتر بدانیم:راهنمای ورزش در افراد دیابتی 🔗
تست هموگلوبین A1c
گاهاً لازم است پزشک شما در فواصل چند ماهه درخواست آزمایش هموگلوبین A1C انجام دهد. این هموگلوبین در اصل ترکیب خونی هموگلوبین است که در اثر زیاد بودن قند خون ، اصطلاحاً "گلیکوزیله و قندی" می شود. عدد این تست نشان دهنده کنترل قند خون در دو تا سه ماه گذشته است. بالا بودن این آزمایش به معنی کنترل ضعیف قند خون در ماهها و هفته های قبلی است.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
من قندخونم اخرشب گرفتم ۳۴۰بوده لطفن به من کمک کنید
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخلازم است اطلاعات تکمیلی در مورد سوابق دیابت و داروهای مورد استفاده ارایه دهید. قند ۳۴۰ می تواند دلایل مختلف داشته باشد و کنترل آن بستگی به اطلاعات پزشکی بیماری دارد.
اطلاعاتی که دادید خیلی روشن و واضح و بطور مناسبی دسته بندی شده بود و تمام موارد مغول رو در نظر گرفته بود . بسیار از راهنمایی شما سپاسگزارم .
ارسال پاسخسلام آقای دکتر
ارسال پاسخمن قند خون ناشتام طی دو مرحله با فاصله ۴۵ روزه ۱۱۰ بود و A1c 5.1 مرحله اول وزنم ۹۲ بود و طی ۴۵ روز رژیم و ورزش بازم روی ۱۱۰ بود مشکلی نداره؟ آیا طبیعی؟
تشکر
با سلام
ارسال پاسخبله طبیعی است و جای نگرانی ندارد.
پره دیابت هستین احتمال خیلی زیاد دیابت در اینده خواهید داشت
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخپره دیابت به معنی حتمی ابتلا به دیابت در آینده نیست. با ورزش و داشتن وزن مناسب می توان پیشگیری کرد و حتی قند ناشتا را به حالت نرمال برگرداند.
سلام وقتتون بخیر باشه من ۲۳ سالمه ۴ سال هست که دیابت دارم و انسولین لومیر و نوراپید مصرف میکنم .
ارسال پاسخمن قند خونم در هنگام ظهر قبل از قند ۱۰۰ هست و با مصرف کمی غذا رژیمی که کلا شاید ۴۰گرم کربوهیدرات داشته باشه ،قند خونم دو ساعت بعد به ۲۸۰ میرسه ، واقعا نمیدونم دلیلش چیه دوز انسولین رو زیاد کردم ولی تغییری نکرد . دلیلش چی میتونه باشه اصولاً باید قندم به ۱۳۰ میرسید
با سلام
ارسال پاسخقند خون بعد از غذا لازم نیست در حد 120 یا 130 باشد. معمولا بعد از غذا تا 160 و حتی تا 180 هم قابل قبول است.
برای حل مشکل شما، لازم است قبل از وعده غذایی مانند ناهار یا بلافاصله بعد از آن از دوز بیشتری از انسولین های سریع مانند نوورپید استفاده نمایید. افزایش دوز انسولین قبل از غذا می تواند قند بعد از غذا را کنترل نماید.
سلام
ارسال پاسخمن سابقه دیابت دارم و برای دیابتم قرص های متفورمین و لیرنتا مصرف می کنم...تو ماه رمضان لیرنتا رو قطع کرده بودم و بجاش ۲ تا متفورمین میخوردم.. ولی یه دو روزی هست که لیرنتا رو دارم مصرف می کنم. امروز قندخون گرفتم، قبل ناشتا ۱۱۹ ولی ۲ ساعت بعد ناشتا ۳۰۸ بود ... به نظرتون چیکار باید بکنم؟
با سلام
ارسال پاسخگرسنگی طولانی و روزه با دیابت تداخل دارد. بهتر است ضمن رعایت فعالیت بدنی و استفاده از تغذیه سالم از نظر میزان قند و کربوهیدرات، یک ماه بعد از مصرف کامل داروها قند خون ناشتا و میانگین سه ماهه را تکرار نمایید. اگر صرفا قند بعد از غذا بالا استُ بهترین راه استفاده از انسولین کوتاه اثر قبل از غذا است.
سلام خسته نباشین اقای دکتر مادرمن ۵۰سالشه قند خون داره انسولین استفاده میکنه وهمیشه ۲ساعت بعد غدا ۲۵۰ س میخواستم بدونم نرمالش باسد چقد باشه
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخناشتا زیر ۱۴۰ و بعد از غذا تا ۲۰۰ خوب است. اگر بعد از غذا ۲۵۰ است باید با تغییر دوز انسولین یا با رعایت تغدیه آن را اصلاح کرد.
سلام قند ناشتا خون ب وجود مصرف دیابزید هشتاد ناشتا صبح و شب و زیپمت پاین نمیاد ۲۳۰
ارسال پاسخبعد از غذا ۲۲۰ جالبه ولی با مصرف سبزیجات بشدت پایین میاد لطفا راهنمایی کنید نوع دو
سلام
ارسال پاسخظاهرا رژیم غذایی در مورد شما بسیار مهم است و اصطلاحا غذاهای با میزان قند کم مانند سبزیجات می تواند به اصلاح قند کمک نماید. در کنار نوع غذا داشتن فعالیت بدنی هم مهم است.
باعرض سلام و خسته نباشی پدر من ۱۲ ساله دیابت نوع ۲ دارن و ماه قبل دچار گرفتگی عروق کرونری شدن الان قرص گلی کلازید ۸۰وگلورنتا۲۵مصرف میکنه قند ناشتا چند روز هست در محدوده ۲۰۵تا۱۹۰ هست راهنمایی کنید البته توبیمارستان بالای ۳۰۰بود
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخقند ناشتای ایده ال در حد ۱۴۰ است. اگر در دوره بلافاصله بعد از ترخیص بیمارستان هستند، معمولا با رفع استرس بهتر میشود. اصلاح میزان داروها، تغدیه بهتر و با کالری مناسب و فعالیت بدنی هم در کنار دارو کمک کننده است. در حال حاضر اگر گلورنتا یک عدد است بهتر است به دو قرص در روز افزایش داده شود.
سلام من چندماهی هست که دیابت دارم وتقریبا یک ماه ونیم هست که بانظر پزشک قرص گلوتریو ۵/۲.۵روبصورت یک قرص بعدازصبحانه استفاده میکنم قندخون من قبلا ۳۰۰ بوده والان روزانه مختلف هست مثلا قبل ازصبحانه ۱۲۰ هم داشتم ولی الان دوروزهست که قبل ازصبحانه ۱۶۰ رونشون میده سوالم این هست ایا من باید تعداد مصرف قرص گلوتریورادرهمان یک وعده ازیک عددبه دوعدد تغییربدم ؟ چون تاجایی که پرسیدم مصرف عادی این قرص دوعدد دروعده صبحانه هست ولی پزشک برای من یک عدد گفته
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخبله لازم است دو دارو استفاده شود. بعد از دو هفته وضعیت قند را ناشتا و عصر بررسی نمایید.
سلام وقت بخیر
ارسال پاسخمن حدود ۶سال است دیابت ۲ دارم و روزی دوتا کلوکوفاژ مصرف میکردم قندم میزان بود هم چیز هم میخوردم بالای ۱۸۰ نمیرفت اما بعد از کرونا کرفتن خیلی نوسان پیدا کرده و بعد از غذا تا ۲۶۵ هم میره و بعضی مواقع۱۳۰ هست چکار باید بکنم آیا کلوکوفاژر را روزی ۳ تا کنم
ممنون
با سلام
ارسال پاسخهم می توانید سه عدد میل کنید و هم از داروهای دیگر به صورت موقت و زیر نظر پزشک معالج استفاده نمایید. البته کاهش استرس، رعایت تغذیه و داشتن فعالیت بدنی هم کمک کننده است.
با سلاام
ارسال پاسخپدر من 8سال است دچار دیابت هس قند ایشون حدود 360بود که طی چند روز رسید 240و یهو طی یک روز رسیدب 350
و دوباره بعد دوروز شد 200
آیا مدل این پایین بالا شدن قند خون جای نگرانی داره؟؟
سلام
ارسال پاسخاین عددها بالا و نگران کننده هستند. لازم است برای کنترل دقیق تحت نظر باشند.
سلام من ۲۰سالمه قند خون ناشتا ۱۱۳ تالارهای مثل برنج وماکارونی می خورم کف پام داغ می شه توروخداکمکم کنید
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخداغ شدن کف پا از نشانه های شایع دیابت نیست و بیشتر به مسایل پاُ کفش و میزان سرپا بودن روزانه مربوط است. البته شما در مرحله پیش دیابت هستید و لازم است اقدامات غذایی و فعالیت بدنی مناسب داشته باشید. از جمله پرهیز از غذاهای نشاسته ای و کالری زیاد.
سلام من 40سال دارم و دیابتی هستم قبلاً قرص متفورمین میخوردم الان قرصم را قطع کردم قند ناشتای من 140 و دو ساعت بعد از غذا 180تا190هست آیا نیاز هست قرص بخورم
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخعددهای قند خون در محوده کنترل هستند. اگرچه متفورمین در شرایط شما داروی خوبی است و توصیه می شود ولی می توانید به شرط اندازه گیری مرتب قندخون و داشتن میانگین سه ماهه زیر ۷ درصد، دارو مصرف نکنید.
سلام .من ۳۶ ساله هستم و دو سال که متوجه شدم دیابت نوع ۲ دارم و زیر نظر متخصص قرض سینوریپای ۵/۵۰۰ دو بار در روز صبح و شب میخورم .الان یک ماه که دچار افت قند میشم بطوری که دچار لرزش و سرد شدن انگشتای پا میشم .لطفا راهنمایی کنید که چکار کنم ؟ البته چند روز پیش آزمایش کامل دادم ولی دکترم یک ماه دیگه نوبت داده و من نگران افت قندم هستم .قند ناشتام حدود ۱۲۰ هست و قند دو ساعته ام تا ۱۶۰ هم میره .ولی عصر معمولا دچار ضعف و افت قند میشم .
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخدر اوایل دیابت و شروع مصرف داروهای جدید، احتمال افت قند وجود دارد و مهم است. اگر کنترل کافی روی عدد قند خون دارید و می توانید هر روز قند خود را چک کنید، می توانید دارو را به نصف صبح و شب کاهش دهید و بعد براساس عددهای قند جدید تصمیم گیری شود.
سلام وقت بخیر
ارسال پاسخخانمی ۵۲ساله هستم چند ماهی هست دچار دیابت شدم قند ناشتا ۱۴۴
دیابت نوع ۱هستم یا ۲ قند ۱۴۴ ناشتا خیلی بالاست ؟لطفاً راهنمایی کنید.
ممنون از پاسخگویی شما.
با سلام
ارسال پاسخصرف یک بار بالا بون قند ناشتا دلیل بر دیابت نیست. لازم است به علایم بالینی ، قند میانگین سه ماهه و تکرار قند ناشتا هم توجه شود. اگر دیابت باشد، به احتمال زیاد نوع ۲ است.
سلام دیابت نوع دو دارم
ارسال پاسخقند خونم صبح ناشتا بین ۱۳۰ تا ۱۴۰ هست
نظر شما در این خصوص چی هست
این اعداد کنترل بسیار خوب را نشان می دهند.
ارسال پاسخبا سلام و عرض تشکر بابت اطلاعات بسیار خوبی که ارایه فرمودید
ارسال پاسخمادرم دیابت نوع 2 دارد در حال حاضر در 3 وعده غذای اصلی ( قبل از غذا) هر وعده 13 واحد و قبل از خواب هم حدود 10:30شب 24 واحد تزریق میکند قند خون ایشان در ناشتا 143؛در 2 ساعت بعداز صرف صبحانه 118؛دوساعت بعداز نهار 280و دو ساعت بعداز صرف شام 264بود
آیا چنین روندی مناسب است؟
با تشکر
سلام
ارسال پاسخلازم است در وعده ناهار و شام از غذاهای با اندکس کم قند استفاده کنند و اصطلاحا میزان مواد قندی کمتر شود. هم چنین پیاده روی بعد از ظهر و عصر هم کمک کننده است.
اگر بازهم بالا بود لازم است انسولین ظهر و شب را با نظر پزشک معالج افزایش دهید.
سلام من دخترم 15 سالشه 10ماهه فهمیدیم دیابت داره ایوانسی اش اول14 بود الان شده 10 چکار
ارسال پاسخکنیم بیاد پایین و میشه بجای انسولین قرص مصرف کرد چون نمیتونه امپول بزنه نوع 1 میباشد
با سلام
ارسال پاسخعدد قند خون بالا است و لازم است کنترل بهتری انجام شود. برای نوع یک لازم است انسولین حتم مصرف شود و عدم مصرف می تواند خطرناک باشد البته در کنار انسولین، داروهای دیگر و فعالیت بدنی و تغذیه هم لازم است.
سلام دکتر . من قند خونم 5.7 الان دارم شیرینی ها رو ترک کردم . روزانە فقط یک نان جو میخورم و روزانە 7 قاشق برنج میخورم .
ارسال پاسخمیوە هم ترک کردم .
آیا اگر اینطوری ادامە بدم . مبتلا بە قند خون میشم یانە .
روزانە قند خونم باید چند باشە .
سلام متوجه منظور شما نشدم. قند ناشتا باید کمتر از ۱۲۵ باشد. آیا شما دیابت داشتید یا برای پیشگیری است. برای پیشگیری کم خوردن یا نخوردن می تواند بدتر باشد. باید به اندازه نیاز بدن به کالری و از مواد غذایی سالم استفاده کرد.
ارسال پاسخسلام و درود بر شما ، من ۷۷ سال دارم و بیشتر از ۱۵ سال است که دیابت نوع دو دارم .روزانه ۱۰۰۰ واحد در وعده صبحانه و ۵۰۰ واحد در وعده شام ، متفورمین گلوکوفاژ مصرف میکنم . قندم در محدوه قابل قبول کنترل است ، فقط در نیه شب قندم پایین میاید ( از ۱۰۰ پایینتر نمیاید ) ولی از صبح زود بدون خوردن چیزی قندم بالا میرود و در محدوه ا۴۰ تا حتی ۱۷۰ نیز به صورت ناشتا بالا میرود . چه توصیه ای میفرمایید . ممنونم
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخافزایش قن صبحگاهی ناشی از ترشح کورتیزول است و تا ۲۰۰ هم با شرایط شما که فرمودید، قابل قبول است. افزایش دارو با کاهش قند می تواند خطرناک باشد.
سلام و درود بر شما ، سپاس از جواب کامل و مفیدتون .سلامت باشید
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخمن ۲۰سالمه و قند خون ناشنام ۱۴۴
آیا دیابت دارم؟
با سلام
ارسال پاسخاولا قند خون ناشتا باید با نمونه سرم باشد نه نوار قند
دوم اینکه خیر، با یک بار قند ناشتا نمی توان دیابت را تشخیص داد. یا باید دو بار قند ناشتای بالای ۱۲۵ باشد یا قند سه ماهه هموگلوبین A1c بالا باشد.
سلام من 30 هفته باردار هستم در بارداری دیابت گرفتم و با زدن انسولین قند خون را کنترل می کنم قبل از نهار 25 واحد انسولین می زنم بعضی روزها بسته به غذایی که خوردم قند یکساعت بعد از نهارم از 140 بالاتر می رود(بین 140 تا 165 میشه) به نظرتون برای جنین مشکل ایجاد میکنه یا خطرناک هست؟
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخدیابت بارداری خطراتی برای جنین دارد ولی با کنترل مناسب قند می توان جلوی بسیاری از آنها را گرفت. این حد از کنترل مناسب است.