قلب انسان بعنوان يك پمپ عضلانى قوى و منظم وظيفه دارد خون با فشار پايين را از سياه رگ ها گرفته و با فشار بالا وارد سرخ رگ هاى بدن نمايد تا بدين وسيله اكسيژن و مواد غذايى مورد نياز سلول هاى بدن تأمين گردد. البته در اصل قلب انسان از دو قسمت كاملا مجزا تشكيل شده است كه با هم ارتباطى ندارند؛ قلب سمت راست و قلب سمت چپ. قلب راست وظيفه دارد خون تيره و فاقد اكسيژن، كه از اعضاى بدن بر مى گردد را تحويل بگيرد و با انقباض بطن راست، آن را جهت اكسيژن گيرى وارد ريه نمايد. خون تيره بعد از تبادل اكسيژن در ريه، به صورت خون روشن و پر از هواى تازه وارد قلب سمت چپ مى شود و با فشار بسيار بالاى ايجاد شده توسط بطن چپ وارد سرخ رگ اصلى بدن كه همان آئورت نام دارد شده و به سراسر بدن مى رود.
اين انقباض در هر دقيقه حدود ٧٢ مرتبه تكرار مى شود و با هر انقباض قلب نزديك به ٧٠ سى سى خون از قلب خارج مى شود. با اين حساب يك قلب طبيعى در هر دقيقه چيزى در حدود ٥٠٠٠ سى سى يا به عبارتى ٥ ليتر خون ، وارد بدن مى كند. البته در شرايط استراحت بوده و طبيعتا با فعاليت بدنى ، ورزش و كار كردن با توجه به افزايش نيازهاى بدن ، با تغيير تعداد ضربان قلب و هم چنين تغيير ميزان خون خارج شده از قلب ، اين حجم كه اصطلاحا به برون ده دقيقه اى قلب ( Cardiac output) معروف است مى تواند تغيير كند به طورى كه در يك ورزش كار حرفه اى به ١٥ و حتى ٢٠ ليتر در دقيقه هم مى رسد.
تعداد ضربان قلب در هر فردى با افراد ديگر متفاوت است و اين تفاوت بدليل متفاوت بودن حجم بدن افراد و تفاوت در تحريك عصبى آنها است. افرادى كه ورزش كار هستند يا فعاليت جسمانى زيادى دارند ، بدليل قوى تر بودن عضله قلب معمولا در زمان استراحت ضربان قلب پايين ترى دارند و با فعاليت بدنى هم ضربان آن ها كمتر از ديگران افزايش پيدا مى كند. در حالى كه افرادى كه فعاليت بدنى زيادى ندارند احتمال اين كه در زمان استراحت تعداد ضربان قلب زيادى داشته باشند و با مختصرى فعاليت بدنى ضربان قلب آن ها به شدت افزايش يابد ، وجود دارد. به هر حال افراد سالم در زمان استراحت تعداد ضربان قلب شان از حد اقل٥٠ بار در دقيقه تا حداكثر ١١٠ و حتى ١٢٠ بار در دقيقه متفاوت است و اين امر به جثه بدن، ميزان فعاليت بدنى ، سطح تحريك عصبى افراد و البته برخى مسايل هورمونى و حجم خون افراد مربوط مى شود. حتى يك فرد ممكن است در ساعات و روزهاى مختلف ، تعداد ضربان قلب متفاوتى داشته باشد و اين امر مى تواند طبيعى باشد. البته تعداد ضربان قلب كمتر از ٥٠ در دقيقه و يا بيشتر از ١٢٠ بار در دقيقه حتما به گرفتن نوار قلب و مشاوره با پزشك نيازمند است.
در مورد حجم خون خارج شده از قلب در هر ضربان قلب اصطلاحى وجود دارد به نام " كسر جهشى " كه با نام علمى ( Ejection Fraction) يا به اختصار EF ناميده مى شود. اين اصطلاح كه در اكوكارديوگرافى مشخص مى شود و بيماران و مراجعين قلبى به دفعات آن را مى شنوند ، در حقيقت بيانگر درصدى از خون موجود در قلب است كه در هر ضربان از قلب خارج مى شود. EF كه به صورت غير مستقيم به عنوان نماد عملكرد قلب شناخته مى شود ، در افراد سالم بين ٥٠ تا ٧٠ درصد متغير است. البته تفسير دقيق اين عدد در هر فردى متفاوت بوده و به نظر پزشك معالج بستگى دارد.
پس عملكرد نرمال يك قلب يعنى اين كه بتواند خون مورد نياز بدن را در شرايط مختلف استراحت و فعاليت از سيستم سياه رگى تحويل بگيرد و با تعداد ضربان متناسب و با قدرت عضلانى كافى ، آن را به بدن برساند.
اشكال در هر كدام از اين مراحل - پر شدن اوليه قلب ، ايجاد تعداد ضربان متناسب با سطح فعاليت ، انقباض قوى و مؤثر قلب - مى تواند منجر به برآورده نشدن نيازهاى بدن گردد كه به آن " نارسايى قلب " گفته مى شود. با اين وصف افرادى كه نارسايى قلبى دارند ، هم مى توانند دچار تجمع خون در پشت قلب بشوند كه با ورم بدن و بويژه پاها و تنگى نفس ريه خود را نشان مى دهد و هم مى توانند دچار علايم كمبود خون در بدن مانند ضعف و بى حالى مفرط به ويژه در حين فعاليت بدنى شوند.
در نوشته هاى بعدى بيشتر درباره علايم و نشانه هاى نارسايى قلب صحبت خواهيم كرد.
دكتر اميرفرهنگى
دیدگاههای بازدیدکنندگان
سلام من مقداری نفس کم می آورم و فشار پمپ پاژ قلی من دکتر فرموده ۳۰درصد است آیا خطرناک است
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخسی درصد با علایم قلبی و تنگی نفس مهم بوده و لازم به بررسی است.
سلام خسته نباسید شوهر من 50ساله ارست قلبی کردن تو بیمارستان انژیو کردن وفنر گذاشتن با شوک واحیا برگشتن ،اکو تخصصی گفتن بین 25تا 30درصد کار میکنه البته یک هفته هست سکته کردن ،سوالم اینه به زندگی عادی خودشون برمیگردن😞بهتر میشن به مرور
ارسال پاسخبا سلام - بله تا حدود زیادی برگشت پذیر هست و البته بیشترین برگشت در دو ماه اول بعد از حمله قلبی روی میدهد.
ارسال پاسخسلام ببخشید برادرم دارای کارکرد 40درصد قلب است و دو تا از رک های قلب مسدود هستد دریمی خون لخته شده و دیگری رسوب کرده به نظر شما دارای چه وضعیتی است
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخلازم است وضعیت قلبی و بالینی معاینه و فیلم آنژیوگرافی رویت شود.
سلام آقای دکتر عامل اینکه فردی در اکوی اورژانس که توسط دستیار قلب و عروق در زمان سکته قلبی و قبل از آنژیوگرافی گرفته می شود ef 35 تا 40 دارد ولی در اکوی دو ماه بعد که توسط فلوشیپ اکوکاردیوگرافی گرفته میشود ef 30 تا 35 دارد چه میتواند باشد؟
ارسال پاسخآیا دلیلش کاهش قدرت پمپاژ بعد از آنژیوپلاستی است یا خطای اندازه؟
دلیل اینکه بعضی از افراد بعد از دو ماه قدرت پمپاژ قلبشان به مقدار قابل توجهی افزایش میابد و در بیماران دیگر افزایش نمیابد چیست؟
سلام
ارسال پاسخبهبود عملکرد قلب بعد از سکته قلبی به سرعت و در عرض چند هفته تا دو ماه اتفاق می افتد. البته عواملی مانند تاخیر در درمان سکته قلبی، مصرف سیگار و دیابت می توانند بهبود قلب را به تاخیر اندازند.
سلام دکترخسته نباشیدپدرم لگنش شکسته وقلبش ۲۵تا ۳۰درصدکازمیکند و دکترا میگن عمل کنه مشگل داره امکان داره زیر عمل دربیاد یا اینکه درنیاد خیلی ممنون میشم جوابمو بدین خیلی نگرانم
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخبرای بررسی عمل جراحي و بیهوشی صرفا عملکرد قلب ملاک نیست و عوامل دیگری هم دخیل هستند. لازم است تحت نظر متخصص قلب ویزیت شوند.
سلام آقای دکتر ، بیمار ۵۴ ساله با ef 35 درصد بدون علائم خاصی به جز تنگی نفس هنگام فعالیت زیاد با وجود پیگیری های لازم جهت کنترل و درمان جای نگرانی خاصی دارد و در طول عمر بیمار تاثیر قابل توجه خواهد داشت؟
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخاغلب این افراد با درمان مناسب و با استفاده از داروهای توصیه شده در درمان نارسایی قلبی، می توانند زندگی با کیفیت و بدون علایم را داشته باشند.
در مورد طول عمر لازم است به علت ایجاد نارسایی قلبی و نوع داروهای مصرفی هم توجه شود.
سلام آقای دکتر من یه دختر شش ماه دارم و به علت ویروس دچار نارسایی قلبی شده دکتر گفت 30درصد کار میکنه قلبش آیا وضعیت دختر من خطرناکه ممکنه خوب بشه
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخاول اینکه حتما اکو را در یک مرکز معتبر تکرار نمایید.
دوم اینکه کاهش عملکرد قلب بعد از عفونت ویروسی اصطلاحا میوکاردیت نام دارد و در اغلب موارد برگشت پذیر است بویژه در اطفال.
سلام آقای دکتر دختر من الان 7ماهشه و EF
ارسال پاسخبه 35 در رسیده دکتر گفت روبه بهبودی یعنی الان وضعیت دختر من خوبه
با سلام
ارسال پاسخقبلا 30 بود و الان 35 شده است. در اکو بویژه اکوی اطفال تغییرات 5 تا 10 درصد می تواند وجود داشته باشد. اگر اکو در یک مرکز معتبر و دانشگاهی انجام شده باشد, خیر اوضاع خوب نیست و نارسایی قلبی است. ولی بنظرم مرکز انجام اکوی شما معتبر نیست و لازم است اگر در تهران هستید حتما در مرکز طبی یا رجایی تکرارش کنید.
سلام آقای دکتر وقت بخیر.
ارسال پاسخیک بیمار ۱۹ ساله داریم.درد شدیدی رو هر روز از ناحیه ی قلب تحمل میکنه به اضافه ی تنگی نفس شدید که هر روز باید از اسپریتنفس استفاده کنه. درد های مختلف میگیره قلبش وحتی در استخون های نزدیک به قلب هم احساس درد میکنه در ریه وکلیه هم همینطور یک درد هست که از قلب سرچشمه میگیره.تا بحال چند نوار قلب واکو گرفته شده که میگن افتادگی میتراله اما وضعیت بیمارمون خیلی خطرناکه ما تحقیق کردیم میگن امکان سرطان قلب وجود داره این به نظر شما درسته؟
با سلام
ارسال پاسخسرطان قلب این علایم را ندارد.
اگر علایم شدید است لازم است معاینه و بررسی شوند.
سلام اقای دکتر خسته نباشید پدر من با باتری قلبش به ۲۵ درصد رسیده بود تا اینکه مریض شده و قرص خشک کننده مصرف کرده والان اکو شد بهش گفت بین ۱۵ تا ۱۸ هس ....ایا امکان داره به حالت قلب یعنی ۲۵ درصد برگرده
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخبسته به شرایط بدنی، بیماریها ، تعداد ضربان قلب و مصرف داروها EF می تواند تا 5 درصد بالا و پایین شود. لازم است بعد از پایدار شدن شرایط مجدداٌ بررسی شوند.
سلام و خسته نباشید
ارسال پاسخپدرم ۶۱ساله هستن،تقریبا دوماه پیش سکته شدید قلبی داشتند و cprواحیای قلبی براشون انجام شد.
ده روز در ccuبستری بودن و بعد آنژیو کردن.فنر و بالون گذاشتن.تنگی نفس و بینظمی ضربان قلب دارن در واقع ضربان قلب ضعیف هست.
داروهای نارسایی قلبی و قرص فوروزماید هم مصرف میکنن(با فوروزماید تنگی نفس کمی بهتر شده)
دکتر گفت ۳۰درصد قلب کارایی داره و (ef=15-20) و باید باتری بزاره.
به نظر شما با توجه به شرایطشون میتونیم تا ۴،۵ماه صبر کنیم و تو نوبت باشیم یا باید هرچه سریعتر اینکار انجام بشه و آیا به نظرشما اصلا نیازی به باتری هست یا نه؟؟
با سلام
ارسال پاسخگذاشتن باتری در شرایط بعد از سکته قلبی به چندین عامل بستگی دارد: از قبیل اینکه آیا تمام رگهای قلب باز هستند؟ اینکه داروها به چه نحو مصرف شده اند و اینکه کارایی و بیماریهای همراه چه مواردی هستند؟ در مورد نوع باتری هم نوار قلب و عملکرد قلب در اکو مهم هستند.
در مورد تأخیر چند ماهه معمولا مشکلی ایجاد نمی شود.
در رویت سی دی گفته شد آنژیو به خوبی انجام شده و رگها باز هستند. ولی به دلیل شکستگی قفسه سینه (به خاطرcpr) و نداشتن توان عمل آنژیو کمی دیر انجام شده و عملکرد قلب و پمپاژ ضعیف شده.
ارسال پاسخبعداز آنژیو مشکل اصلی تنگی نفس بود که با تجویز فروزماید بهتر شدن و دکتر معتقدن که باتری کار خاصی انجام نمیده و پمپاژ قلب بهتر نمیشه و بعدها عوارض ایجاد میکنه.
دکتر دیگری گفتن بهتر هست باتری براشون گذاشته بشه.قرص گلوریپا هم تجویز کردن(البته پدرم دیابت ندارن و بامصرف قرص دچار افت قند شدن.)
[داروهایی که مصرف میکنن:
اتورواستاتین،پنتوپرازول،اسویکس،اسپرین، کارویمود،اسپیرولاکتون،واساران،فوروزماید]
البته با مصرف این داروها خیلی حالشون بهتر شد فقط در صورت کوچکترین تلاش یا استرس تنگی نفس میگیرن.
حالا ما نمیدونیم چکار کنیم!!؟
باتری بزاریم یا نه؟؟
ممنون از پاسخگویی شما🙏🙏
با سلام
ارسال پاسختصمیم گیری در مورد تعبیه باتری قلب بصورت آنلاین و بدون دیدن مدارک و معاینه ، طبیعتا اصولی نیست. در افرادی که دو ماه بعد از سکته قلبی افت عملکرد زیر ۳۰ درصد داشته باشند یا تغییرات نوار قلب بصورت بلوک داشته باشند، باتری قلب توصیه می شود.
سلام خسته نباشید من پدرم ۵سال پیش سکته قلبی کرد و حالا قلبش ۵درسد کار میکنه قلب تا چند درست کار میکنه و حالاباید چه کنه
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخ۵ درصد خیلی کم است ولی با درمان صحیح و کنترل بیماری می توانند شرایط نزدیک به نرمال داشته باشند.
سلام مادر من ۶۰ سال سن دارد چند وقت میشود قندش ۴۷۰یا ۵۴۰ میباشد و تازگی فهمیدیم قلب شان ۵۵ فیصد کارایی قلب هست
ارسال پاسخحدود نرمال قلب بین ۵۰تا ۷۰ میباشد الان مادرم در خطر بیماری قلبی هست یا اصن قابل نگرانی نیست
با سلام
ارسال پاسخ۵۵ درصد جای نگرانی ندارد ولی این میزان از قند بسیار مهم و خطرناک است و می تواند به اعضای متعدد از جمله قلب صدمه بزند. درمان اورژانسی لازم است.
سلام آقای دکتر خسته نباشید .پدرم۵۹ سال هستن یک هفته پیش بر اثر سکته قلبی یمارستان بستری شدن وانژیو دادن گفتند سه تا از رگهای قلبش انسداد دارند وباید عمل باز براشون انجام بگیره وef۳۰در صد است ایا بعد از عمل باز عملکرد قلبشون بهتر میشود ؟جای نگرانی نیست ؟ممنون از پاسخگوییتون
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخمعمولاً بله بهتر میشود. البته بهبود عملکرد قلب بعد از عمل قلب به عوامل متعددی مانند سابقه سکته قلبی، عملکرد دریچههای قلب و نوع عمل جراحی بستگی دارد.
سلام پدر بزرگم ۱۲ تا ۱۵ درصد efقلبش کار میکنه
ارسال پاسخمیگن ریه هاش اب زده و دچتر مشکل کلیه هم شده بدنش مخصوص پاش.. باد کرده بود ولی الان خوابیده تو ای سی بو هست و بیهودهشه ایا جایی امید واری هست
با سلام
ارسال پاسخوضعیت بالینی خوبی نیست ولی تشدید علایم بستگی به علت زمینه ای دارد. در اینگونه موارد معمولا عفونت ریه یا بیماری غیر قلبی موجب تشدید نارسایی قلبی می شود و با اصلاح آنها علایم هم بهتر میشود.
سلام آقای دکتر مادر من ۴۶ ساله هستن.پارسال عمل قلب باز کردوتعویض دریچه و ترمیم دریچه داشت.یکماه بعداز عمل کارکردقلب از۳۰ درصد به ده درصد رسید ریه هاآب آوردوبستری شد.امسال بازهم کارکرد قلب پایین آمد و ۵درصد شد.دیابت هم داره.الان چکاربایدبکنیم آیاامیدی هست؟ میتونیم به پیوند قلب واینکه جواب بده امیدوارباشیم؟ خواهش میکنم جواب بدید.ممنونم
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخاین میزان نارسایی قلب بعد از عمل غیر طبیعی است و لازم است از پزشک معالج سوال نمایید که علت چیست. برای بررسی و اظهار نظر باید پرونده و شرح حال را دید.
با سلام
ارسال پاسخآقای دکتر بین دو کتفم سمت چپ درد دارم
آیا مشکل از قلبه؟؟
سلام
ارسال پاسخاحتیاج به معاینه دارد.
سلام خواهرم مشکل نارسایی قلب داره۳۲سال سنش هست دچارسیروزکبدی شده فشارشم خیلی پایین میادجوری که هیچ چی نمیبینه قرص فروزمایدمصرف میکنه تقریبانزدیک ۲ساله اینجوری هست تحت نظردکترساراامینی هستن واسه پیوندهم تونوبت نمیزارن چیکارکنیم ماجواب بدین ممنون
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخوجود سیروز در کنار نارسایی قلبی یکی از موارد منع انجام پیوند قلب است. لازم است حتما تحت نظر پزشک فوق تخصص نارسایی قلب باشند.
با عرض سلام خدمت آقای دکتر ، من مردی ۴۹ ساله هستم که دچار حمله شدید قلبی شدم و بعد از چند ساعت آنژیو گرافی شدم سه تا از رگهام بسته بودند دکتر روز اول یکی از از رگها و روز دوم هم رگ دوم را بالن زدند کار کرد قلب در زمان حمله قلبی ۳۳درصد بود ولی خدادرو شکر بعداز ۱۲روز به ۴۰ درصد رسیده آیا جای نگرانی وجود دارد یا نه ممکن است عملکرد قلب بالاتر برود.
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخبهبود عملکرد قلب بعد از حمله قلبی ممکن است و بیشترین مقدار در دو ماه اول و تا یکسال هم طول می کشد. مصرف دارو - قطع سیگار و کنترل دیابت و فشارخون کمک کننده هستند.
سلام وقت بخیر،آقای دکتر من دوستم 19 سالش هست و تقریبا 3،4 ساله دیالیز میکنه و دوتا کلیش دیگ از کار افتادن و دکتر بهش گفته قلبش بخاطر کلیش 40 درصد کار میکنه
ارسال پاسخآیا این خطرناکه و ممکنه که اتفاقی براش پیش بیاد؟و کسانی که قلبشون ۴۰ درصد کار میکنه و دیالیزی هستن حدودا چقدر عمر میکنن؟
با سلام
ارسال پاسخهم نارسايي كليه مي تواند دليل بر نارسايي قلب باشد و هم اينكه مي توانند بيماريهاي مشترك داشته باشند. علت نارسايي قلب و آينده آن بستگي به بررسي قلب و تشخيص علت نارسايي دارد.
سلام وقت بخیر
ارسال پاسخپدرم حدود۶ماه پیش سکته قلبی شدیدکردن واحیاشدن،بعداز ده روزآنژیو شدن وفنرو بالن گذاشتن براشون،بعدازگذشت چندماه حالشون کمی بهتر شده البته دیگه نمیتونن فعالیتی کنن وباکوچکترین استرس یا تلاش بدنی نفس تنگی میگیرن. ef ۱۵-۲۰٪
بعداز ۱ماه ازسکته صداشون خشن شده! الان هم اگرچند دقیقه صحبت کنن یا بلند(البته درحدطبیعی) حرف بزنن صداشون عوض میشه،انگارکه به زور وباسختی صحبت میکنن،یابعدازحمام هم همین طور!
بیشترین موضوعی که بعدازسکته اذیت کننده شده همین مورده!!؟
ممکنه راهنمایی بفرمایید،آیامربوط به قلب هست یاحنجره؟ و چه اقدامی لازمه؟
با سلام
ارسال پاسخبه احتمال زیاد نارسایی قلبی است و باید داروهایشان تغییر یا تنظیم گردد. تغییر صدا می تواند از نارسایی قلب باشد.
سلام آقای دکتر
ارسال پاسخمادر من ۴۰ سالشون هست و ب دلیل فشار خون بالا ،میوکارد قلبشون ضخیم شده و ای آف قلبشون ۳۴ شده
امکانش هست با درمان دارویی ای اف قلبشون بالا بره
ممنون میشم جواب بدید🙏
سلام
ارسال پاسخفشارخون بالا موجب ضخامت قلب می شود ولی نارسایی قلب و به ویژه عدد ۳۴ درصد، عجیب است و لازم است ضمن تکرار اکو درمان دارویی مناسب دریافت نماید. اگر نارسایی از فشارخون باشد، با اصلاح فشارخون بهتر می شود.
سلام آقای دکتر بنده مردی ۵۴ ساله هستم مدت۳/۵ساله بعلت فشارخون بالا منجر به بیماری مزمن کلیه ودیالیز شدم و۳الی۴ بار مشکل شدیدقلبی درد در ناحیه سینه که اینهم منجیر به آنژیو قلب وگذاشتن بالون شدم که تاحدی بهترشدم البته بامصرف داروهایلاویکس وفشارخون ولی گهگاهی درد خفیف سمت چپ قلبم ایجاد میشه نگرانم کرده دکتر قلبم میگه قلبت ۴۰درصد کارمیکنه درضمن یکی ازرگهات فرعی گرفتگی دارد شایدهم دردازاون ناحیه باشد لطفا راهنماییم بفرمایید خیلی استرس دارم !! اجرکم عندالله.
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخبا شرایطی که گفتید، جای نگرانی نیست و بهترین درمان ادامه داروها و کنترل فشارخون و دیالیز است. در مورد ۴۰ درصد با ادامه درمان دارویی عموما بهتر میشود.
سلام
ارسال پاسخدرد قفسه ی سینه داشتم با تنگی نفس
و آنژیوگرافی شدم که گفتن به علت کم خونی زیاد دو واحد خون استفاده کردم و با استفاده از دارو آسپریم قرص چربی مدتی خوب هستم حالا بعد از چهار ماه دوباره درد قفسه ی سینه و تنگی نفس خفیف دارم خواستم بپرسم علتش چی هستش؟
سلام
ارسال پاسخلازم است سی دی آنژیوگرافی را همراه با یک آزمایش خون جدید بیارید تا بررسی شوند.
سلام دکتر وقت بخیر من ۲۳سالمه
ارسال پاسخگاهی اوقات سر معدم تپش کوبنده میگیره چند تا میزنه خوب میشه نمیدونم مربوط به چی میتونه باشه اکو هم گرفتم گفت سالمه و پمپاژ ۶۰درصده
سلام
ارسال پاسخاگر اکو و فشارخون خوب است، نگران نباشید. در صورت اذیت کننده بودن یا تداوم بهتر است هولتر ۲۴ ساعته ریتم ببندید.