بسیاری از بیماریهای ویروسی درمان دارویی اثبات شده ای ندارند و این موضوع به دلیل روش متفاوت رشد و تکثیر ویروس هاست که برای رشد و تولیدمثل به سلولهای انسان و حیوانات دیگر وابسته هستند و این موضوع درمان و از بین بردن آنها را با مشکل مواجه می کند. به همین دلیل است که بنظر می رسد در حال حاضر بهترین راه مقابله با بیماریهای ویروسی استفاده از واکسن است. واکسنها بصورت ویروسهای زنده ضعیف شده، ویروسهای کشته شده یا ذرّات ویروسی تهیّه شده و بعد از تزریق می توانند با تحریک کردن سیستم ایمنی بدن افراد، آنها را در برابر بیماری با ویروس اصلی مقاوم سازند. با استفاده از واکسنها، بیماریهای متعدّدی نابود شده و از بین رفته اند مانند آبله و فلج اطفال. و بیماریهای ویروسی زیادی تحت کنترل قرار گرفته اند مانند هپاتیت، سرخک و سرخجه.
در مورد بیماری همه گیر جدید کرونا که در سراسر دنیا پخش شده است هم به همین ترتیب است و به نظر میرسد نتایج تحقیقات برای کشف داروی ضدّ کرونا هنوز به موفقیت نرسیده است و بازهم بهترین راه کنترل این بیماری ویروسی در حال حاضر، استفاده از واکسن است.
بسیاری از کشورها از سال گذشته برنامه واکسیناسیون علیه کرونا را با سرعت شروع کرده اند و بعد از آن بود که مشخّص شد واکسیناسیون علیه کرونا جواب می دهد و بسیاری از مناطق دنیا با رسیدن به میزان قابل توجّهی از واکسیناسیون، محدودیت های کرونایی را برداشتند. با این حال از همان زمان شروع واکسیناسیون و حتّی قبل از آن نگرانی هایی در مورد عوارض واکسن و خطرات ناشی از تزریق آن وجود داشت. واکسنها اگرچه درمانهای خوبی هستند ولی در طول سالیان متمادی استفاده از واکسن برای بیماریهای مختلف مشخص شده که خود واکسن می تواند با عوارضی همراه باشد و عوارض واکسن جزو موارد شناخته شده و اثبات شده هستند. این موضوع در مورد واکسن کرونا هم صادق است.
عوارض واکسن کرونا
انواع واکسن های کووید-19 هم مانند سایر واکسنها می توانند عوارضی داشته باشند که بسته به نوع واکسن و سن افراد متفاوت بوده است.
شایعترین عوارض واکسن کرونا مربوط به محلّ تزریق هستند. علایمی مانند درد، تورّم و قرمزی در محلّ تزریق شایع بوده و درجاتی از این علایم در نیمی از افراد دیده می شود. این علایم گذرا و موضعی هستند و معمولاً بعد از یک تا دو روز از بین می روند.
نوع دیگری از علایم واکسن که قابل انتظار هستند و مربوط به تحریک سیستم ایمنی بدن بوسیله واکسن کرونا می شوند، عبارتند از:
تب خفیف با درجه کم
احساس گر گرفتگی و گرما
بدن درد
سردرد
گاهاً لرز
و علایمی مانند سرماخوردگی.
این علایم مربوط به فعال شدن سیستم ایمنی بدن و ترشح سیتوکینها و عوامل التهابی در بدن هستند. این علایم در مدّت دو تا سه روز از بین میروند. برای بهبود و کنترل این نوع از علایم می توان از داروهای مسکّن، مصرف مایعات زیاد، کاهش استرسهای روزانه و استراحت بیشتر بهره جست.
برخی از افراد بعد از تزریق واکسن کرونا دچار علایم قلبی می شوند. این علایم بصورت تپش قلب، بروز دردهای قفسه سینه و تنگی نفس خود را نشان می دهد. این علایم اگرچه می توانند نگران کننده باشند و احتیاج به بررسی قلبی دارند ولی در اغلب موارد خوش خیم بوده و بعد از چند روز برطرف می شوند. البته موارد نادری مانند درگیری شدید قلبی بصورت میوکاردیت و پریکاردیت هم بعد از واکسن کرونا گزارش شده است.
یکی از عوارض کمتر شایع واکسن کرونا، حساسیت و واکنش آنافیلاکسی به آن است. این واکنش می تواند به صورت احساس تهوّع، استفراغ یا ایجاد کهیر و حساسیت پوستی به دنبال تزریق واکسن بروز کند که هم می تواند ناشی از واکسن باشد و هم در اثر واکنش به موّاد نگهدارنده و همراه با واکسن روی دهد. فرم شدیدتر حساسیت به صورت تورم حلق و حنجره و اصطلاحاً آنژیوادم است که اورژانس پزشکی محسوب می شود و باید هرچه سریعتر به اورژانس مراجعه نمود. البتّه آنژیوادم و فرم دیگر حساسیت شدید بصورت واکنش آنافیلاکسی بسیار نادر بوده و در افرادی که از قبل به ترکیبات واکسن حسّاسیّت شدید داشته اند بروز می کند.
عارضه نادر دیگری که بویژه بعد از تزریق واکسن "J&J" در آمریکا مشاهده شد، سندرم گیلن باره بود. این نوع از فلج عصبی پیشرونده باعث شد تا این واکسن در اغلب کشورها با اقبال مواجه نشود.
عوارض دیگری که در اثر تزریق واکسن کرونا ایجاد شده است و البتّه بسیار نادر و در حدود یک فرد در هر صد هزار نفر گزارش شده است عبارتند از مرگ که بسیار نادر است، سکته های مغزی، تشنج و علایم عصبی که هنوز رابطه علتی این عوارض با تزریق واکسن کرونا مورد تأیید قطعی قرار نگرفته اند.
یکی از عوارض مهمّ واکسن کرونا که بویژه بعد از شروع تزریق واکسن "آسترازنکا" در اروپا مشاهده شد و بسیار هم نگرانی ایجاد کرد، "ترومبوز" و تشکیل لخته خون بعد از تزریق واکسن است.
ترومبوز و لخته خون بعد از واکسن کرونا
سال گذشته و بعد از تزریق نزدیک به 18 میلیون دوز واکسن کرونا از نوع آسترازنکا در اروپا بود که گزارشاتی از پیدایش لخته خون در افرادی که واکسن تزریق کرده بودند، گزارش شد. این عارضه اگرچه نادر بود و در حدود 1 نفر از هر 200/000 نفر به این عارضه مبتلا شدند ولی به دلیل اهمیّت و سختی در درمان بسیار پر سر و صدا بود. این عارضه در ایران هم زیاد مطرح شد و نگرانی های زیادی در خصوص استفاده از واکسن کرونا ایجاد کرد و بسیاری از افراد که قصد تزریق واکسن داشتند شروع به مصرف آسپیرین و داروهای ضدّ انعقاد برای جلوگیری از بروز ترومبوز و لخته خون نمودند. امّا واقعیت ماجرا چیست؟
میزان بروز ترومبوز بعد از واکسن کرونا چقدر است؟
این عارضه خیلی نادر است. میزان بروز این عارضه در واکسنهای مختلف متفاوت است و از یک مورد در هر 50/000 نفر تا یک نفر در هر 250/000 نفری که واکسن تزریق کرده اند، گزارش شده است. این اختلاف در آمار بسته به نوع ترومبوز و تعاریف متفاوت از این عارضه است. این آمار در برابر میزان کارایی واکسن و تعداد موارد مرگ و میری که می تواند کاهش دهد، بسیار کم و قابل چشم پوشی است و این عارضه اصولاً نمی تواند دلیلی برای عدم استفاده از واکسن باشد.
آیا راهی برای کم کردن این عارضه وجود دارد؟
اگرچه این عارضه در افراد میانسال و خانمها بیشتر دیده می شود با اینحال همه افراد در معرض خطر هستند. بسیاری از افراد برای کم کردن این خطر از داروهای رقیق کننده خون مانند آسپیرین و سایر داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنند. لازم است بدانیم که مصرف این داروها برای پیشگیری از ترومبوز ناشی از واکسن، تأثیر ندارد و توصیه نمیشود. یکی به این دلیل که مکانیسم و علت ایجاد لخته خون بعد از واکسن با روش ایجاد لخته خون عادی، متفاوت است و مصرف این داروها نمی توانند مفید باشند.دومین و مهمترین علت عدم توصیه به استفاده از این داروها احتمال بالای خونریزی با این داروها است. افرادی که از این داروها استفاده می کنند احتمال دارد در یک تا دو درصد موارد دچار خونریزی مهم بشوند که بازهم در مقابل خطر ترومبوز که یک نفر از هر 100/000 نفر است، بسیار زیاد و قابل توجه است.
تغییر در داروهای قلبی
برخی از افراد قبل از تزریق واکسن بدلیل بیماریهای دیگر دارو استفاده می کنند. بغیر از برخی داروهای ضدّایمنی در افرادی که بیماریهای روماتولوژیکی دارند یا در افرادی که پیوند عضو داشته اند، تقریباً در اغلب موارد احتیاجی به قطع یا تغییر دوز دارو وجود ندارد. به ویژه در بیماران قلبی لازم است تمام داروهای مصرفی کماکان ادامه داشته باشند.
البته لازم است بیماران محترم در مورد داروهای مصرفی و ارتباط آن با واکسن کرونا حتماً با پزشک معالج خود مشورت نمایند.
آیا اندازه گیری سطح پلاکت خون کمک کننده است؟
یکی از معیارهای تشخیص ترومبوز بعد از واکسن VITT، پایین آمدن میزان پلاکتهای خون به کمتر از 150/000 عدد است. در جریان ترومبوز ناشی از واکسن پلاکت خون کم می شود ولی صرفاً کاهش پلاکت نمی تواند دلیلی برای ابتلا به این عارضه باشد و علاوه از آن بروز علایم و شرایط دیگری هم لازم هستند. در کنار این موضوع برای پیدا کردن یک مورد از این بیماری لازم است 200 تا 250 هزار تست خون و پلاکت انجام شود که اصولاً هزینه بر و غیر ضروری است و توصیه نمی شود.
اندازه گیری پلاکت یا هر تست خونی دیگری برای تشخیص زودرس ترومبوز ناشی از واکسن لازم نیست و کمکی به تشخیص نمی کند و از اینرو توصیه نمی شود.
بهترین اقدام چیست؟
بهترین اقدام بعد از تزریق واکسن کرونا عبارت است از تغذیه مناسب، مصرف مایعات به حد کافی، استفاده از ویتامینهای طبیعی مانند سبزیجات و میوه های تازه، داشتن استراحت و خواب مناسب. علایم و عوارض واکسن چه بصورت درد موضعی یا علایم سیستمیک و بدنی معمولاً در حد خفیف تا متوسط بوده و بعد از سه روز هم از بین خواهند رفت. در این دوره می توان برای کم کردن علایم از مسکن ها و داروهای ضدّ تب استفاده نمود. لازم است در صورت شدید بودن علایم در روزهای اول یا طولانی شدن علایم بیشتر از سه روز به پزشک مراجعه نمایید.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
زن زیبا
767 روز پیشلعنت به کسای که بهمون واکسن زدن که هنوز که یکساله گذشته ولی عوارضش به قدری زیاد بود که هنوز هم در بدنم مونده و من هنوز هم عوارض قلبی و کم خونی شدید و درد های استخوانی و لخته شدن خون در پاهایم را گرفته ام و از آن زمان به بعد دچار افسردگی شده ام و خنده به لبهایم نمی آید در حالیکه قبلا اصلا هیچکدام از این عوارض را نداشتم.
ارسال پاسخناشناس
725 روز پیشسلام. تسلیت میگم ان شاا.. غم اخرتون باشه.. ـچند روز از تزریق واکسن خواهرتون گزشته بود
ارسال پاسخسینایی
452 روز پیشپدرومادرم باتزریق واکسن بعددوره بیماری طولانی ازدنیارفتن
ارسال پاسخچی چی
362 روز پیشای کاش مردم باتزریق واکسن لعنتی این بلاهارو سر خودشون نمیاوردن
ارسال پاسخمسعود کاویانی
331 روز پیشبله منم توی دستم خون لخته شد علایم افسردگی .ضعف جسمانی.روحیه ی خسته و نا امیدی.عدم توانایی برای جدی دنبال کردن ورزش.رها کردن هدفهایی که همزمان داشتم پیش میبردمشون مثل ورزش ،موزیک،گسترش شغلم،یادگیری زبان 😪😪😪😪
ارسال پاسخداغدیده
737 روز پیشتازه خواهرم رو از دست دادم ،جوون و سرحال و سالم بود به همه شب به خیر گفت و خوابید بعد در خواب دچار ایست قلبی شد و دیگه بیدار نشد ،دکتر گفت از عوارض واکسنه ،خدا لعنت کنه باعث و بانیش رو.
ارسال پاسخقلب من
737 روز پیشبا سلام و عرض تسلیت
ارسال پاسخواکسنها و از جمله واکسن کرونا عوارض مشخصی دارند. مرگ ناگهانی شبانه برای عوارض واکسن نادر و عجیب است و معمولا ترومبوز که شایعترین عارضه واکسن است بیماری طولانی و مشخصی ایجاد می کند.
ناشناس
704 روز پیشبعد واکسن دچار itpو شدم پلاکتام همش میاد پایین درمانی نداره حالم از هرچی واکسن بهممیخوره تازه ۱۸ سالمه
ارسال پاسخقلب من
703 روز پیشبا سلام
ارسال پاسخITP بعد از واکسن در اغلب موارد گدرا است و به درمان ضد ایمنی جواب می دهد. اگر تونستید آخرین داروها و آزمایش خون و پلاکت را ارسال نمایید.
ناشناس
701 روز پیشسلام پسر 17سالمو که سالمو سرحال بود بعد واکسن دچار ایسکمی روده شدوازدست دادمو یک عمر عزادار شدم انشالله خدا لعنتشون کنه
ارسال پاسخراحیل
692 روز پیشمن سینوفارم زدم و الان تو سن شانزده سالگی باید اسپرین بچه بخورم خدا بگم چیکارتون نکنه
ارسال پاسخقلب من
691 روز پیشبا سلام
ارسال پاسخآسپیرین برای چه؟
مهدی طالبی
665 روز پیشسلام خواهر من ۳۴ ساله ومجرد هست و هر ۴ دوز واکسن را زده، الان یکسالی هست که افت پلاکت داره وتا ۲۵۰۰۰ رسیده الان ، قرص هم جوابگو نبوده چیکار کنیم
ارسال پاسخقلب من
665 روز پیشسلام
ارسال پاسخاین مورد جزو واکنش های خود ایمنی است و به کورتون و داروهای ضدایمنی جواب می دهد. لازم است با یک پزشک عفونی یا خون مشورت نمایید.
ناشناس
241 روز پیشسلام آقای دکتر من دو سال واکسن کرونا زدم ولی هنوز عوارضش تو بدنم مونده هم درد عضله دارم هم احساس میکنم رگهام درد میکنه چیکار کنم
ارسال پاسخقلب من
241 روز پیشسلام
ارسال پاسخلازم است آزمایش کامل خون انجام دهید و ویزیت شوید.
پروین
660 روز پیشپسرم غلظپت خون داره قرص اعصاب وروان هم مصرف میکنه ،وقت سربازیشه باید بره خدمت سربازی گفتن باید واکسن کرونا بزنه،چیکارکنم بنظرتون؟خیلی نگرانگ بنظرشما بزنه واکسنشو؟؟؟
ارسال پاسخقلب من
659 روز پیشبا سلام
ارسال پاسخاز نظر پزشکی خیر لازم نیست. اگر جزو قوانین سربازی است که نمیشود کاری کرد.
غزاله
644 روز پیشبهمن ماه پارسال دوز سومم رو استرازنکا زدم ( دوز اول و دوم سینوفارم زده بودم) و البته روم تاثیر گذاشت و دو روز سختی رو گذروندم انگار کرونای خفیف گرفته بودم و خیلی بهم بد گذشت ، و خوب شدم .گذشت و یکی دوماه بعدش باردار شدم ، اما بچه مو تو ۳۴ هفتگی از دست دادم، پسر کوچولوم تو شکمم ایست قلبی کرده بود بدون هیچ علت و دلیلی یهویی!! هر ازمایشی هم بگین انجام دادیم رو خودم و بچه و بند ناف و جفت و ازمایش ژنتیک و همه و همه ، همه چی سالم بود، علت چی میتونه باشه؟ ممکنه از عوارض واکسن استرازنکا بوده باشه؟
ارسال پاسخقلب من
644 روز پیشبا سلام
ارسال پاسخبسیار متاسفم و همدردی مرا بپذیرید.
این عارضه در سه ماه انتهای بارداری بیشتر به دلیل بیماریهای زمینه ای جنین ، نارسایی جفت و اشکال در خونرسانی به جنین ایجاد می شود. مواردی مانند واکنش به واکسن یا بیماریهای ایمنی مادر، در اغلب موارد موجب سقط در سه ماه اول بارداری می شوند و در سه ماهه سوم نادر است.
غزاله
643 روز پیشبا سلام
ارسال پاسخسپاسگزارم از پاسخگوییتون
پس امکانش کمه که ازواکسن بوده باشه نه؟
و اینکه آیا ممکنه در بارداری بعدی هم این مشکل بوجود بیاد؟ ( با این توضیح که بارداری دومم بود من یک دختر ۸ ساله دارم و خودم هم ۳۹ سالمه و با شوهرم فامیل نیستم و ایشونم مشکلی نداشت) البته پزشکم گفتن ما پیش بینی های لازم رو با دادن آسپیرین و سونوی داپلر انجام میدیم و دیگه همه چی بخدا بستگی داره و غیر قابل پیش بینیه با توجه به اینکه واقعا هیچ دلیلی نتونستن پیدا کنن!!
قلب من
643 روز پیشسلام
ارسال پاسخبله احتمال تکرار پایین است.
غزاله
643 روز پیشسپاسگزارم از پاسخگوییتون
ارسال پاسخناشناس
644 روز پیشسلام وقت بخیر
ارسال پاسخعلت سکته یا ایست قلبی در خواب ممکن هست از عوارض تزریق واکسن باشه؟
قلب من
643 روز پیشبا سلام
ارسال پاسخمهمترین عارضه واکسن ها که نگرانی ایجاد می کرد، واکنش ایمنی به واکسن و افزایش احتمال ترومبوز و لخته در خون است. در مورد ایست قلبی بسیار بعید است و علل شایعتر دیگری بجز واکسن بیشتر مطرح هستند.
شهروز رستگار
588 روز پیشسلام درود فراوان خدمت شما سوالی داشتم
ارسال پاسخآیا این ایست قلبی که الان در سن 40تا50سالگی زیاد شده مربوطه به واکسن کرونا هست که بعد از یک سال اتفاق میافتد
قلب من
588 روز پیشبا سلام
ارسال پاسخعلایم قلبی و عروقی ناشی از واکسن در فاصله دو هفته بعد از تزریق ایجاد می شود و بعد از یکسال از تزریق بسیار بعید است. علت افزایش ایست قلبی بیشتر به دلیل بیماریهای قلبی ناشی از تغییر در سبک زندگی، مصرف سیگار، اضافه وزن ، مصرف الکل و تحرک کم است.
راضیه
516 روز پیشبله شک نکنید یکی ازاهداف سند ۲۰۳۰ تزریق واکسن هست برای کاهش جمعیت جهان وکنترل بهتر بازماندگان، این بلای واکسن بعداز پایان جنگ جهانی اول به نام آنفولانزای اسپانیا ، الان هم بهنام کرونا کلید زده شده ،این گرانی ها وقحطی مصنوعی وجنگ اوکراین در اجرای سند ۲۰۳۰ هستند.
ارسال پاسخسینایی
448 روز پیشپدرومادرم بعدازتزریق واکسن کرونا
ارسال پاسخبشدت بیماروازدنیارفتن
وپزشکان بی کفایت تشخیص ندادن که لخته خون بعدازتزریق واکسن بوده
حالاکی جوابگوی اینهمه بی عدالتی خواهدبود....
قلب من
447 روز پیشسلام
ارسال پاسخبا عرض تسلیت. اگر با علایم ترومبوز و آمبولی به پزشک مراجعه کرده اند و با وجود علایم تشخیص نداده اند، لازم است از طریق نظام پزشکی و مراجع بازرسی پیگیری نمایید تا علت قصور مشخص و در صورت عدم توجه به علایم، تنبیه شوند.