به دیدن رگهای بدن با استفاده از روش سی تی اسکن و با استفاده از بازسازی کامپیوتری، سی تی آنژیوگرافی گفته می شود. در این روش فرد داخل دستگاه سی تی اسکن قرار می گیرد و با استفاده از رگهای محیطی مادّه حاجب آنژیوگرافی که معمولاً ترکیبات حاوی ید هستند، به داخل بدن تزریق شده و بعد از رسیدن ماده حاجب به عضو مورد نظر تصویربرداری از آن عضو صورت می گیرد. تصاویر ایجاد شده بوسیله دستگاه سی تی اسکن بازسازی و تفسیر می شود و شکل آناتومیک رگ بصورت مجازی نشان داده می شود.
سی تی آنژیو برای چه مواردی لازم است؟
تقریباً تمام رگهای بدن از جمله شریانها و وریدهای اعضای مختلف را می توان با استفاده از سی تی آنژیوگرافی مشاهده کرد. علاوه از رگها، حفرات و دریچه های داخل قلب و لایه های اطراف قلب هم با استفاده از سی تی آنژیوگرافی قابل ارزیابی و مشاهده هستند. با اینحال شایعترین تست هایی که با استفاده از سی تی آنژیوگرافی انجام می شوند عبارتند از:
بررسی شریان ریوی و آمبولی ریه
بررسی شریان آئورت از نظر دایسکشن یا آنوریسم آئورت
بررسی عروق کرونر قلبی و میزان کلسیم آنها
بررسی عروق سر و گردن
بررسی عروق ریز داخل مغزی
بررسی شریانهای داخل شکم و احشای داخلی مانند کبد و کلیه
بررسی بیماریهای عروق دست و پا
به کجا باید مراجعه کرد؟
سی تی آنژیوگرافی در اصل یک تصویربرداری با دستگاه سی تی اسکن است و در مراکز رادیولوژی و سی تی اسکن انجام می شود. مرکز رادیولوژی می تواند در قسمت تصویربرداری بیمارستان باشد که در اغلب موارد به اینگونه است و یا اینکه بصورت مستقل از بیمارستان و در مراکز سرپایی رادیولوژی باشد.
آیا نوع دستگاه تفاوتی می کند؟
پاسخ بله است.
برای اهداف تشخیصی مختلف می توان از دستگاههای مختلف استفاده نمود. دستگاههای سی تی آنژیو براساس تعداد دتکتور دستگاه نامگذاری می شوند که از 16، 64، 128 تا 256 اسلایس متغیر است.
برای ریه، قفسه سینه و بررسی آمبولی ریه دستگاه 16 اسلایس کافی است.
برای بررسی آئورت و شریانهای اصلی مانند دست و پا و گردن هم می توان از دستگاه 16 اسلایس استفاده کرد.
برای آنژیوگرافی عروق کرونری و شریانهای سایز متوسط مانند عروق مغزی لازم است حداقل دستگاه 64 اسلایس باشد.
برای بررسی آناتومی قلب و دریچه های قلبی و انومالی های مادرزادی هم لازم است حداقل دستگاه 64 اسلایس استفاده شود.
البتّه در زمان تجویز پزشک شما برحسب بیماری و شرایط بدنی و قلب شما می تواند در مورد نوع دستگاه سی تی آنژیو بیشتر راهنمایی نماید.
قبل از انجام تست
سی تی آنژیوگرافی یک تست سرپایی است و احتیاج به بستری شدن ندارد. برای این تست ناشتا بودن لازم نیست ولی بهتر است از 2 ساعت قبل از تست آب یا غذا استفاده نکنید. در زمان انجام تست بهتر است لباس راحتی بپوشید البته در برخی از مراکز لباس شخصی خارج شده و لباس فرم نازک برای راحتی در تست پوشیده می شود.
وسایل فلزی و زیورآلات به ویژه گردنبند و وسایلی که در منطقه گردن و قفسه سینه هستند مزاحم بوده و باید خارج شوند. ساعت و النگو اصولاً مشکلی ندارند.
برای انجام تست با توجّه به اثرات مادّه حاجب بر روی کلیه لازم است تست کراتی نین برای بررسی عملکرد کلیه در دسترس باشد. بهتر است تست را چند روز قبل از سی تی آنژیو انجام داده باشید.
لازم است داروی متفورمین از 2 روز قبل از تست قطع شده باشد. در مورد بقیّه داروها می توانید آنها را حتّی در روز انجام تست با مقدار کمی آب مصرف نمایید.
اگر سابقه حساسیّت به مادّه حاجب دارید یا در گذشته حساسیّت شدید به دارو یا مادّه خاصّی داشته اید، لازم است موضوع را قبل از تست به پزشک یا تکنسین اطلاع دهید.
در مورد سی تی آنژیوگرافی قلب، هرچه ضربان قلب پایین تر باشد میزان دقت تصاویر افزایش پیدا می کند. برای افرادی که ضربان قلب بیشتر از حد دارند شاید لازم باشد از چند روز قبل از تست از داروهای کم کننده ضربان قلب استفاده شود. در این مورد حتماً طبق دستورات تیم پزشکی عمل کنید و از قطع یا شروع داروی خاصّی بصورت خودسرانه پرهیز نمایید.
زمان انجام تست
برای انجام تست از یکی از رگهای محیطی مانند دست یا بازو، رگ گیری انجام می شود. بعد از آن شما بر روی تخت سی تی اسکن خوابیده و دستگاه انژکتور برای تزریق مادّه حاجب به رگ گرفته شده متصل می شود.
با شروع تست شاید از شما خواسته شود که دستهای خود را بالاتر از قفسه سینه نگهدارید یا از شما خواسته شود برای لحظاتی نفس خود را حبس نمایید تا حرکات قفسه سینه به حداقل برسد که در این موارد لازم است همکاری نمایید.
انجام تست معمولاً چند دقیقه بیشتر طول نمی کشد و بعد از دیدن تصاویر اوّلیه و تأیید تکنسین سی تی اسکن شما می توانید از دستگاه و اتاق تست خارج شوید.
بعد از تست
بعد از اتمام تست لازم است به مدّت نیم ساعت برای بررسی احتمال واکنش و حساسیت به ماده حاجب در بخش باقی بمانید. اشعه دستگاه و ماده حاجب تزریق شده دارای تشعشع نبوده و تماس با دیگران و اطرافیان بلامانع است.
شما بعد از تست می توانید به زندگی و کار و فعالیت عادی خود برگردید. البته لازم است تا 24 ساعت مراقب علایم و حساسیت به داروهای تزریقی باشید. این علایم عبارتند از:
کهیر پوستی
خارش و قرمزی پوست
سردرد
تهوع و استفراغ
تورّم سر و صورت
تغییر صدا و التهاب حنجره
سرفه و عطسه
اغلب این علایم موقتی و گذرا هستند و با استراحت و مصرف مایعات اصلاح می شوند. ولی برخی از موارد مانند تورم سر و صورت و تغییر صدا بسیار مهم و حساس بوده و لازم است بلافاصله به نزدیکترین اورژانس یا درمانگاه مراجعه نمایید.
در بسیاری از مراکز تفسیر و بازسازی تست چند روز زمان می برد و لازم است برای پرفتن پاسخ تست چند روز بعد مراجعه نمایید.
سی تی آنژیوگرافی تست نسبتاً بی خطر و کم عارضه ای است و امکان تکرار آن به دفعات وجود دارد. البتّه لازم است تکرار تست و استفاده مکرر از سی تی اسکن هم از نظر میزان اشعه ایکس استفاده شده و هم از نظر میزان استاندارد مادّه حاجب تحت نظر و با تأیید پزشک معالج صورت بگیرد.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
مطالب خوبی بود
ارسال پاسخبسیار مطالب مفیدی بود ممنونم
ارسال پاسخسلام آیا به جای تزریق میتوان از قرص استفاده کرد .
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخماده حاجب فقط تزریقی است.
قرص قند مصرف کرده باشد سی تی انژیو انجام بدهد چ عوارضی دارد
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخعارضه مهمی ندارد ولی بهتر است متفورمین برای 48 ساعت قطع شود.
سپاس از توضیحات کامل شما
ارسال پاسختوضیحات بسیار عالی بود من فردا وقت سی تی آنژیو دارم نگران بودم ولی وقتی توضیحات شما را خوندم ارامش گرفتم بسیار متشکرم
ارسال پاسخسلام خسته نباشید ممنون از شما آقای دکتر که دلسوزانه وبامهر وعشق به سوالات جواب میدید من ۴۹سالمه متخصص قلب گفتن سی تی آنژیو انجام بدم منم خیلی میترسم ازتزریقی که میشه آقای دکتر خیلی دردناکه؟
ارسال پاسخبا سلام و سپاس
ارسال پاسخخیر. درد در حد گرفتن رگ از دست است و تزریق دارو دردناک نیست.
سلام خدمت شما دکتر گرامی ممنون از توضیحات فوق العاده مناسب تون.من امروز سی تی آنژیو رو انجام دادم و خیلی راحت بود.خدمت دوستانی که قصد انجامش رو دارند،عرض کنم که،اصلا مضطرب نباشید خیلی راحت بود و کل پروسه چند دقیقه بیشتر طول نمیکشه.تزریق ماده حاجب هم اصلا درد نداره و با آنژوکت رگ گیری می کنند هنگام اسکن دستانتان را بالای سرتان قرار میدهند و بعد ماده حاجب را به آنژوکت وصل کرده و تزریق انجام میشود و شما اصلا متوجه تزریق نمیشوید.بسیار راحت و ساده بود.
ارسال پاسخسلام پایدارباشیدببخشیدآقای دکتر...امروزسی تی آنژیو انجام دادم ولی حدودسه ساعت بعددچارلرزوفشارخون پایین شدم مایعات زیادمصرف کردم شاید۷لیوان مایعات نوشیدم تافشارم به ۹۵/۶ و۱۰/۷ رسیده پشت سرم هم دردمی کندحتی بالای پیشانیم هم دردمی کندآیاطبیعی است توی کلینیک گفتندتا۲۴ ساعت طبیعی است
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخخیر این میزان طول کشیدن و افت فشار به دلیل حساسیت به ماده حاجب است. اگر بهبودی ایجاد شده است اقدام بیشتری لازم نیست.
هزینش چقدر
ارسال پاسخآزاد ۶ تا ۷ تومن است و براساس بیمه در مراکز خصوصی یا دولتی متفاوت است.
ارسال پاسخسلام فردا تست سی تی انژیو دارم.
ارسال پاسخولی اشتباها قرص اسپرین امروز طهر مصرف کردم. مشکلی داره؟؟
با سلام
ارسال پاسخاشکالی ایجاد نمی کند
باسلام دو روز بعد نوبت سی تی انژیو برای دیابتم امپاگلیفلوزین مصرف میکنم آیا مانعی داره؟
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخخیر مشکلی ندارد.
سلام خیلی عالی بود ممنونم
ارسال پاسخایا با فشار بالا هم میشه سی تی انژو قلب انجام داد
ارسال پاسخبله - با فشار بالا میشه ولی با ضربان قلب بالا خیر
ارسال پاسخسلام جناب دکتر خسته نباشید ممنون از راهنمایی شما ،میخوام برای دخترم که پنج سال و هفت ماه داره سی تی آنژیوگرافی انجام بدم خیلی اضطراب و دلهره دارم امکان داره مشکلی براش ایجاد کنه ؟
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخخیر. عارضه خاصی ندارد. البته حساسیت به ماده حاجب جزو عوارض ناشایع است که در صورت بروز براحتی درمان میشود .
ممنون بسیار مفید بود
ارسال پاسخسلام دکتر من پرسال برج ۸سیتی انژیوانجام دادم نرمال بود همه چی ۳۱ سالمه باشگاهم میرم بدنسازی واسه چکاب هرسال میرم دکتر اکو گرفت نرمال بود گفت واسه اطمینال برو اسکن هسته ای انجام بده دادم ولی جوابش moderateزده خودمموندم الان چکار کنم،دوتا دکتر گغتن انژیو بشی بهتر ی دکتر گفت اصلا نیازی نیس وقتی سیتی انژیو انجام دادی نرمال بود و اینکه مگه تو یسال رگ بسته میشه گفت برو زندگیتو بکن
ارسال پاسخاگر سی تی آنژیو گزارش کاملا نرمال است , احتیاج به پیگیری ندارد. البته مهم علایم بالینی و درد سینه است که لازم است معاینه شوید.
ارسال پاسخبا سلام آقای دکتر همسر من فشار ریوی بالایی دارند و دکتر براشون سیتی آنژیو نوشتن میخواستم بدونم تزریق ماده حاجب مشکلی براشون پیش نمیاره با توجه به فشار بالای ریه ؟؟؟
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخخیر. ماده حاجب تاثیری بر فشار ریه ندارد.
سلام آقای دکتر
ارسال پاسختفاوت سی تی آنژیو و ام اس سی تی عروق کرونر چیست ؟
سلام
ارسال پاسخیکی هستند.
سلام وتشکر از آگاهی رساندن بما ایکاش همه کسانی که ارباب رجوع دارند اینگونه واضح به مردم اطلاع رسانی نمایند یاعلی مدد
ارسال پاسخسلام آقای دکتر عزیز بینهایت سپاسگزارم از مطالب ارزشمند تون
ارسال پاسخپدرم تا حالا چهار بار آنژیوگرافی کرده و آخریش شش ماه قبل بوده دکتر دیروز رفته فرمودن بیایید بیمارستان خصوصی آنژیوگرافی کنم ، ایا اول سیتی آنژیوگرافی کنیم بهتر نیست؟ بر مبنای تست ورزش تشخیص گرفتگی رگ دادن ممنون
سلام
ارسال پاسخآنژیوگرافی شش ماه پیش با تست ورزش احتیاج به تکرار ندارد مگر اینکه علایم جدید و شدید داشته باشد. آنژیو قبلی را بیاورید
سلام آقای دکتر من برای فردا نوبت سیتی آنژیوی قلب دارم
ارسال پاسخنوشته اید ضربان قلب نباید زیاد باشد به چه ضربانی زیاد میگویید (میانگین)واگر الان زیاده من امشب وفرداصبح چه قرص ویا داروئی مصرف کنم تا ضربانم برای فردا قابل قبول باشد؟
ممنون
سلام دکتر جان ممنون از راهنمایهای خوب شما . یک سوال داشتم همسر من دو روز دیگه وقت سیتی آنژیو داره امروز پرسود شده مشکلی پیش نمیاد ؟؟
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخخیر. تداخلی با تست ندارد.
با سلام .بعد از سی تی میتونم نزد فرزند ۷سالم باشم یا براش ضرر داره؟
ارسال پاسخبر خلاف اسکن هسته ای، سی تی انژیو خطری برای اطرافیان و اطفال ندارد،
ارسال پاسخبا عرض سلام و وقت بخیر و تشکر بابت مطالب مفید و ارزشمندتون.
ارسال پاسخمن 36 سالمه و به دلیل تنگی نفس به دکتر مراجعه کردم که بعد از سیتی اسکن ریه (تشخیص ندول 7 میلیمتری) به دو پزشک ریه متفاوت مراجعه کردم که یکی از پزشکان دستور سیتی آنژیوگرافی شریان ریوی دادن و پزشک دیگه فرمودن باید برونوسکوپی ریه انجام بشه.
خیلی ممنون میشم راهنمایی بفرمائید که باید کدام روش را پیگیری کنم.
با تشکر
با سلام
ارسال پاسخاگر سیگاری هستید یا سابقه خانوادگی بیماری ریوی دارید، برونکوسکوپی و نمونه برداری بهتر است. در غیر اینصورت تکرار سی تی اسکن با فاصله ۶ ماه توصیه می شود.
بسیار سپاسگذارم آقای دکتر، ممنون از پاسخگوییتون
ارسال پاسخسلام و وقت بخیر
ارسال پاسخسی تی آنژیوگرافی برای خانم 76 ساله با کراتنین 1.34 قابل انجام است ؟ یا باید با مصرف دارو آن را به حد نرمال رسانید ، ایشان آنوریسم آئورت شکمی به اندازه 56 میل دارد .
موفق و پیروز باشید
با سلام
ارسال پاسخاین عدد از کراتی نین مشکلی برای سی تی آنژیو ندارد.
سلام آقای دکتر وقت بخیر ببخشید دکتر برای مادر من سی تی آنژیو توصیه فرموده مادر من دیابت داره و انسولین تزریق میکنه آیا مشکلی نیست؟؟
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخدیابت و مصرف انسولین موردی برای سی تی آنژیو ندارند. تنها نگرانی در مورد سی تی آنژیو نارسایی کلیه و بالا بودن کراتی نین است. اگر کراتی نین زیر 1.5 است جای نگرانی نیست.
سلام اقای دکتر من آریتمی با ضربان بالا هستم و icd تک دارم بیماریم کاردیومیوپاتی بطن راست هست دکتر برام سی تی آنژیو نوشته برای انجام دادنش مشکلی نیست؟
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخدر صورت ضربان قلب کمتر از 80 انجام آن مشکلی ندارد.