یکی از خدمات کلینیک قلب من، ارایه مشاوره برای بیهوشی و عمل جراحی است. انجام بیهوشی و عمل جراحی می تواند از نظر قلبی مشکل ساز باشد. همچنین بسیاری از بیماران قلبی دارای عوامل خطر و بیماریهایی هستند که بیهوشی و عمل جراحی می تواند اثرات متعددی بر روی آنها داشته باشد مانند دیابت، فشارخون بالا و اختلالات الکترولیتی و نارسایی قلبی. همچنین داروهایی که بیماران استفاده می کنند لازم است در دوره قبل و بعد از عمل جراحی تغییراتی داشته باشد.
همه این موارد لازم است در مشاوره قبل از بیهوشی و عمل جراحی مورد بررسی قرار بگیرد و ملاحظات لازم در دوره قبل از بیهوشی و بعد از آن به اطلاع پزشک بیهوشی دهنده و جراح بیمار رسانده شود.
خطر بیهوشی برای بدن
بیهوشی یک پروسیجر مهم و شایع قبل از انجام عمل های جراحی یا هر عملی که لازم است بیمار بصورت موقت شرایط بی دردی داشته باشد انجام می شود. همچنین در بسیاری از بررسی های تشخیصی مانند اکو مری، اندوسکوپی و کولونوسکوپی و موارد مشابه لازم است بیمار موقتاً شرایط آرام و بدون اضطراب داشته باشد که از بیهوشی ملایم یا بی حسی استفاده می شود. بیهوشی در بسیاری از موارد تشخیصی و حتی معاینه در اطفال و افرادی که همکاری ندارند هم استفاده می شود.
بیهوشی امروزه علم بسیار بزرگی است که شامل انواع بیهوشی های کامل و بیهوشی های موضعی را شامل می شود. ایجاد بیهوشی که معمولاً با لوله گذاری در راههای هوایی هم همراه است، اثرات مختلفی بر روی فشارخون و سیستم قلبی عروقی دارد و به همین دلیل پایدار بودن بیمار قبل از بیهوشی از نظر ضربان قلب، نارسایی قلبی، فشارخون، قند خون و شرایط قلبی و عروقی ضروری است. القای بیهوشی در بیمار ناپایدار می تواند منجر به کاهش یا افزایش بیش از حد فشارخون شود یا با تشدید بیماری قلبی و نارسایی قلبی باعث ایست قلبی یا سکته قلبی در زمان بیهوشی گردد.
آیا خطرات بیهوشی عمومی با بی حسی موضعی یکسان است؟
خیر اینگونه نیست. میزان عوارض بیهوشی با افزایش عمق بیهوشی و با طولانی شدن بیهوشی، افزایش پیدا خواهد کرد. بسیاری از عمل ها و پروسیجرهایی که با استفاده از بی حسی موضعی یا بلوک عصبی ایجاد می شوند، کمترین میزان خطر را برای سیستم قلب و عروق خواهند داشت.
چه بیماریهایی بیشترین میزان خطر را بعد از بیهوشی دارند؟
انجام بیهوشی چه بصورت جنرال و کامل، چه بصورت نسبی و موضعی در برخی از بیماران قلبی می تواند خطرناک باشد.
- تا یک ماه بعد از سکته قلبی
- تا سه ماه بعد از ترومبوز عروق پا - DVT
- تا سه ماه بعد از آمبولی ریه
- در بیماران با نارسایی قلبی علامتدار
- افرادی که آریتمی و ضربان قلب نامنظم دارند.
انجام بیهوشی در این بیماران تا پایدار شدن شرایط قلبی باید به تعویق افتد یا برای انجام بیهوشی های اورژانس و غیر قابل تأخیر باید اقدامات محافظتی خاصی انجام شود.
چه داروهایی در زمان جراحی و بیهوشی تداخل دارند؟
در زمان جراحی و تصمیم به بیهوشی لازم است کلیه داروهای مصرفی را به پزشک بیهوشی اطلاع دهید تا در صورت نیاز قبل از عمل یا بیهوشی قطع شود یا دوز آن تغییر نماید. حتی داروهایی که بنظر مهم نیستند هم لازم است بیان شوند زیرا در طول درمان می توانند با روند بیهوشی یا با عمل جراحی تداخل داشته باشند.
از داروهای قلبی موارد زیر مهم بوده و قبل از عمل جراحی یا بیهوشی لازم است تعدیل شوند:
- داروهای درمان فشارخون بالا
- آسپیرین
- پلاویکس و داروهای مشابه مانند زیلت، اسویکس و کلوپیدوگرل
- تیکاگرلور مانند بریلاووس، ونوتیکا
- وارفارین
- آپیکسابان، ریواروکسابان
- داروهای ضد آریتمی
باتری قلب و بیهوشی
یکی از مهمترین نکات در زمان جراحی و بیهوشی، توجه به باتری قلبی است. افرادی که باتری قلب دارند لازم است قبل از جراحی از نظر نوع باتری قلب، نیاز به تغییر تنظیمات باتری قلبی و اقدامات حین جراحی و بیهوشی ویزیت شوند.
هم روند بیهوشی و هم عمل جراحی می توانند با باتری قلبی تداخل داشته باشند و از اینرو مشاوره این افراد ضروری و مهم است.
آیا داروهای بیهوشی بر قلب تأثیر دارند؟
پاسخ بله است. با این حال این اثر بصورت عممی بسیار کم و گذرا است و با در نظر گرفتن داروهای جدید بیهوشی این اثر قابل کنترل و مهار است. مهمترین اثر داروهای بیهوشی کاهش فشارخون و اثر ضعیف کننده خفیف بر قلب است. اگرچه هر نوع داروی بیهوشی اثرات مختص به خود را دارد و این عوارض از یک دارو تا داروی دیگر، متفاوت خواهد بود.
انتخاب نوع داروی بیهوشی به شرح حال اولیه بیمار، بیماریهای قلبی بویژه نارسایی قلبی و آریتمی های قلبی بستگی دارد. با گرفتن شرح ال مناسب و توجه به وضعیت قلبی می توان اغلب این عوارض را از بین برد یا مانع ایجاد آنها شد.
دیدگاه خود را بنویسید