ASD یکی از بیماریهای شایع مادرزادی قلب است. این بیماری براساس محل سوراخ قلبی و همچنین براساس شدت ضایعه تقسیم بندی می شود.

انواع مختلف ASD

 ASD  چهار نوع مختلف دارد که روش های درمان هر کدام از آنها با هم متفاوت هستند. انواع ASD بر اساس محل سوراخ شدن دیواره بین دو دهلیز تعیین می گردد.

 انواع ASD

ASD اولیه

این نوع از بیماری به دلیل عدم تشکیل دیواره اولیه سپتوم در دوران جنینی ایجاد می شود. سپتوم بین دهلیزی در زمان جنینی به صورت دو دیواره اولیه و ثانویه که به ترتیب زمانی تشکیل می شوند ، تکامل پیدا می کند. عدم رشد دیواره اولیه موجب ایجاد سوراخ بین دهلیزی از نوع اولیه یا "پریمیوم" می گردد.

این نوع از ASD در محل تلاقی دریچه های تریکوسپید و میترال و همچنین محل اتصال دیواره بین دو بطن راست و چپ قرار دارد. به همین دلیل افرادی که ASD پیمیوم یا اولیه دارند ، در کنار ASD سایر اختلالات ساختمانی قلب را هم دچار می شوند و بیماری آنها از شدت بیشتری برخوردار است.

ASD ثانویه

عدم تشکیل یا رشد ناقص دیواره ثانویه یا "سکندوم" دهلیزی عامل ایجاد این بیماری است. این نوع از ASD در مرکز دیواره بین دو دهلیز قرار دارد و در اغلب موارد به صورت ایزوله دیده می شود و همراهی بیماریهای دیگر قلبی با این نوع از بیماری نامحتمل است. ASD ثانویه شایعترین نوع این بیماری و در عین حال خوش خیم ترین نوع ASD  بشمار میرود.

ASD سینوس وریدی

ناحیه ای قسمت خلفی دهلیز راست که سیاهرگ های فوقانی SVC و تحتانی IVC به دهلیز راست وارد می شوند، ناحیه سینوسی دهلیز نام دارند. اگر سوراخ بین دهلیزی در این ناحیه باشد ، ASD  از نوع سینوس وریدی خواهد بود.

این نوع از ASD شیوع بسیار کمی دارد ولی میزان همراهی آن با سایر بیماریهای قلبی مانند جابجایی سیاهرگ های ریوی بین دو دهلیز بسیار زیاد است.

ASD سینوس کرونری

سینوس کرونری در اصل سیاهرگ اصلی قلب است که خون تیره و فاقد اکسیژن مصرف شده در عضلات قلب را به دهلیز راست می ریزد. محل عبور این سینوس از ناحیه تحتانی دیواره بین دو دهلیز است. این نوع از نقص دیواره ای اگرچه نادر است ولی می تواند با در هم آمیختن خون  تیره وارد شده به دهلیز راست و خون روشن داخل دهلیز چپ ، علایم ASD را ایجاد نماید. این نوع از بیماری با احتمال زیادی با سایر اختلالات داخل قلبی همراهی دارد.